Gå til sidens hovedinnhold

Bankene gir deg billigere boliglån

Storbankene kutter og konkurransen skjerpes.

Onsdag ble styringsrenten i Norge satt ned til historisk lave 1,25 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Siden i fjor høst har Norges Bank dermed bråkuttet styringsrenten fra 5,75 til dagens rekordlave nivå.

Bankene kutter
Skandiabanken var først ute med en gledelig rentemelding til sine kunder kort tid etter rentedommen. Banken følger Gjedrem, og kutter renten med 0,25 prosent til sine kunder. Dermed har Skandiabanken en effektiv rente på 3,10 prosent overfor sine boliglånskunder, med sikkerhet innenfor 60 prosent.

For flere er det også interessant at ny rentesats for billån blir nå kun på 4,75 prosents effektiv rente hos Skandiabanken

Ett døgn senere har storbanken Nordea bestemt seg og setter ned renten med inntil 0,25 prosentpoeng. Bankkonsernet sier at bakgrunnen for rentenedsettelsen er endring i pengemarkedsrentene, sentralbankens signaler på rentemøtet og konkurransehensyn.

- Nordea setter ned renten på boliglån. Ny beste boliglånsrente hos Nordea er 2,90 prosent, sier konserndirektør og leder for bankvirksomheten i Norge Anne Stärk-Johansen i en pressemelding.

Etter endringen er nominell rente 2,90 prosent på et boliglån på to millioner kroner til Fordel Pluss-kunder innenfor 80 prosent av verdigrunnlaget. Fordel Pluss-kunder vil få 2,45 prosent rente på innskudd fra kr 500.000 på Kapitalkonto.

DnB Nor kutter også
En time etter at Nordea varslet rentekutt blir det også klart at DnB Nor reduserer boliglånsrentene med inntil 0,25 prosentpoeng. Beste boliglånsrente innenfor 75 prosent av verdigrunnlaget blir etter dette 2,85 prosent.

- Nivået på pengemarkedsrentene er en av faktorene som bestemmer våre innlånskostnader. Vi har lovet å være raskt ute med å redusere renten når situasjonen tillater det. På utlånssiden, hvor betingelsene på mange av våre boliglån er blant landets aller beste, setter vi ned boliglånsrenten med inntil 0,25 prosentpoeng, melder banken.

Ny gjeldsboble?
NA24s faste kommentator Are Slettan stiller spørsmålet om kunstig åndedrett for bedriftene vil blåse opp ny gjeldsboble i husholdningene.

- Det er tydelig at sentralbanken er bekymret for utviklingen i bedriftene og vil unngå at nedturen blir for bratt og arbeidsledigheten for høy. Det er forståelig. Norsk økonomi er svært åpen og påvirkes mye av den globale nedturen, skriver Slettan.

- Men samtidig er den ekstremt lave renten betenkelig hvis den fører til at folk flest lar seg lokke til å strekke lånestrikken ytterligere, sier han.

- Men hvis dette gjør at boligprisene og husholdningenes gjeld igjen skyter i været, vil det legge grunnlag for store problemer fremover i tid når renten igjen skal normaliseres, og det skal den før eller siden, kommenterer Slettan.

Les NA24-kommentaren: En rente for næringslivet

Spar penger
NA24s gratistjeneste Minrente blir mer og mer populær.

Hittil har over 20.000 lesere registrert seg, og det går ikke en dag uten at fornøyde lesere får flyttet lånet sitt til en bank med bedre vilkår.

Samtlige har tjent 5000 kroner eller mer.

Minrente gir deg sannheten om ditt boliglån.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken