Det har det siste året gang på gang vært påpekt til dels betydelige sikkerhetsproblemer med programvareteknologien Java, som for norske brukere i all hovedsak er noe man forholder seg til ved bruk av av bankenes påloggingssystem BankID.

Nye avsløringer har kommet inn på rekke og rad, og sikkerhetseksperter har anbefalt forbrukere å fjerne programvaren fra sin datamaskin for å hindre at maskinen utsettes for risiko.

Problemet med å gjøre dette, er derimot at for de fleste blir det vanskelig eller umulig å bruke nettbanken.

Les også: Lover utbedring av kritisk Java-feil raskt
Les også: Myndighetene advarer mot sikkerhetshull i Java

Eksperter Nettavisen NA24 har snakket med har under fire øyne vært klare på at sikkerhetsutfordringene med Java er så store, at de ikke lar seg løse uten å skrive om hele løsningen fra bunnen av. Å fikse hullene anses som å forsøke å tette en sveitserost.

Dette har skapt store utfordringer for BankID, som i sin helhet har basert sin løsning på Java-teknologien. I tillegg til de vedvarende sikkerhetsproblemene, er det også problematisk med Bank ID på mange mobiltelefoner og nettbrett som ikke støtter Java.

Og nå melder Digi.no at BankID dropper teknologien i sin helhet. Ifølge nettstedet skal BankID presentere «BankID 2.0» på en pressekonferanse på torsdag.

Hva slags løsning som vil bli valgt får vi ikke vite før på torsdag, men ved at BankID dropper kravet til Java, vil de aller færreste vanlige nettbrukere har bruk for programvaren, og er dermed et sikkerhetsproblem fattigere.