Gå til sidens hovedinnhold

Banksjef skyr egen bank

- For tungvint, sier sjefen i Skandiabanken.

Man skulle tro banksjefer vil bruke sin egen bank til når de trenger å låne penger. Tenk hvis Jon Fredrik Baksaas hadde hatt mobiltelefon fra Netcom? Eller om sjefen for IT-selskapet Dell hadde kjøpt datamaskin fra HP?

NA24 - din næringslivsavis

Slik er det imidlertid ikke i bankvesenet.

Banksjef Øyvind Thomassen i Skandiabanken har valgt å låne penger i en annen bank enn sin egen.

Strenge regler
- Den viktigste årsaken er at det er veldig strenge regler for hvordan jeg som banksjef kan låne penger internt. Da må det opp i styret i Skandiabanken sentralt i Sverige. Det er en tungvint prosess, og da er det lettere for meg å ta lån i en annen bank, sier sjefen for Skandiabanken i Norge.

Ifølge Thomassen kan det være litt forskjell på betingelsene han oppnår i egen og andre banker.

- Vi har litt subsidiering av ansattes lån i Skandiabanken som jeg går glipp av. Når jeg låner penger i annen bank må jeg forhandle som en hvilken som helst annen kunde, sier Thomassen.

Men det er ikke bare i svenske banker reglene er tunge å omgås.

Har prøvd seg hos andre
Administrerende direktør i Sparebank 1 Midt-Norge, Finn Haugan, sier han nå har sine lån i egen bank, men at han ved anledninger har vært kunde hos andre.

- Det er veldig strenge lover for å ta opp lån i egen bank i Norge. Et lån til meg, eller noen andre ansatte, skal først godkjennes av styret og deretter av kontrollkomiteen i banken, sier Haugan, som har boliglånet i Sparebanken Midt-Norge.

Han sier imidlertid at andre banker mer enn gjerne vil ha ham som kunde, og innrømmer at han fra tid til annen har vært i andre banker enn sin egen.

- Hvis jeg for eksempel skal ta opp et billån for sønnen min - noe jeg ikke har gjort - vil det ta tid å gjøre det i egen bank, og da går jeg til andre banker i Sparebank 1 Gruppen som raskt kan låne meg 200.000, sier han.

Egen bank er best
Sjefen i Storebrand bank, Klaus-Anders Nysteen ser imidlertid ikke noe problem med reglene for lån av penger internt.

- De er ikke så strenge og tungvinte at de ikke er overkommelige. Jeg valgte derfor å flytte over lånet mitt da jeg tok over som banksjef i Storebrand, sier Nysteen.

Fokus-sjef Thomas F. Borgen holder seg til egen bank. I alle fall foreløpig.

- Jeg har lån i Fokus, men jeg har gjort det mulig for meg å låne et annet sted, uten at jeg har gjort det, sier han.

Også han legger skylden på de strenge reglene for interne lån i banken. For skal Borgen låne penger i Fokus bank må dette behandles både i styre og kontrollkomité.

Administrerende direktør Stein Klakegg i Sparebanken Vest har også plassert lånet sitt i egen bank.

- Det er fordi det er banken med de beste betingelsene, sier Klakegg.

Ifølge en spørreundersøkelse den danske avisen Jyllands-Posten har gjennomført har svært mange av de danske banksjefene lån i andre banker enn sin egen. Av de 26 bankdirektørene avisen tok kontakt med hadde hele 9 av dem lån i andre banker. Også her er det de strenge reglene for å låne penger internt som fører til at banksjefene går til konkurrentene.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler