Gå til sidens hovedinnhold

Hvem er denne mannen?

Selger for millioner, men ingen vet hvem verdens mest kjente gatekunstner er.

Berlin (SIDE2:) Eller har han egentlig det? Spørsmålet ble stilt da dokumentaren «Exit Through The Gift Shop» ble presentert under årets filmfestival i Berlin.

Mer fra Side2. no: Sjekk forsiden nå

For saken er at ingen vet hvem verdens mest kjente gatekunstner er.

Sterkt politisk
Banksys gatemalerier, som blander humor med et ofte sviende politisk budskap, har gjort ham til en megastjerne. Sannsynligvis har han tjent flere millioner pund på salg av sin kunst. Hans kunstverk preger plakater på mange tenåringsrom.

Så spørsmålet er; når Banksy lager en film om en mann som vil lage film om ham, er mannen det handler om ekte eller er filmen nok et av mannens mange kunstverk? Har han endelig fått nok av anonymiteten?

- Mitt navn er Banksy. Jeg sender dere denne beskjeden fra et sted i England. Min intensjon var aldri å lage en film, men jeg skjønte at noen måtte ta tak da vi var halvveis gjennom prosjektet, sa Banksy en innspilt melding til de fremmøtte under filmfestivalen i Berlin.

For tradisjonen tro hadde filmfestivalen satt opp pressekonferanse og fotoseanse som de pleier for filmen i hovedkonkurransen. Det ble avlyst. Gatenes mester viser seg ikke for noen. Og i filmen «Exit Through The Gift Shop» ser vi bare hendene hans.

HER ER BANKSYS EGEN SIDE

Spesiell kinoopplevelse
Er du i London, kan du se «Exit Through The Gift Shop» selv. Banksy viser filmen sin på det som også må kunne kalles gatekunst, i tunnelen under stasjonen Waterloo i London. Der har gjengen rundt Banksy satt opp et provisorisk auditorium som tar 150 seter og der skal «Exit Through The Gift Shop» vises fram mot 4. mars. Kanskje er Banksy der selv, kanskje ikke.

«Exit Through The Gift Shop» følger en mann i Los Angeles hvis fetter er gateartisten Space Invader. Mannen får dilla på å filme gatekunstnere og da den største kommer til byen, oppnår han kontakt.

Artikkelen fortsetter under traileren.

HTML EMBED

Banksy tror, som de andre gatekunstnerne, at Thierry Guetta, vil lage en dokumentar om dem, men skjønner etter hvert at Guetta overhodet ikke er i stand til å sette sammen en film. Han trer derfor inn som produsent. Filmen er et usedvanlig underholdende, men også lærerikt innblikk i det globale gatekunstnermiljøet. Banksy selv lar seg intervjue med fordekt ansikt og fordreid stemme.

Fra Bristol
Det vi tror vi vet om Banksy er at han er fra like utenfor Bristol og i filmen har han en slik dialekt. Han antas å være født i 1974 og være sønn av en mann som jobbet med foto. Han skal ha vært en del av den store graffitibølgen som spredde seg til England via USA på 1980-tallet, men tagz gikk snart ut av hans repertoar.

BBC har skrevet at han heter Robert Banks. The Mail on Sunday har sagt at hans navn er Robin Cunningham.

- Vi får disse henvendelsene hele tiden. Saken er at vi aldri vil verken bekrefte eller avkrefte, har Banksys agent sagt. For han har en agent, et stort atelier og en rekke medhjelpere. Som vokter hans identitet like godt som mannen selv. I 2009 skapte han pest control og tok full kontroll over salget av egne kunstverk. Han er antatt å være verdt millioner av pund.

Vestbredden og New Orleans
Banksys verker kan bivånes i England, USA, Australia og ellers i Europa. I 2005 klarte han å skape ni veggmalerier på den store muren som Israel har reist mot Vestbredden. I 2008 malte han New Orleans etter Katrina.

Siden 2000-tallet har han hatt flere store utstillinger. Den siste, i Bristol i 2009, samlet over 300.000 besøkende og køene var milelange.

Rikmannseie
I 2006 skapte han en annen form for furore da han avholdt en stor utstilling i Los Angeles der han malte en babyelefant i rosa og gull – i eksakt samme mønster som en tapet. Dermed var han plutselig rikmannseie.

Banksy selv svarte med å oppdatere nettsiden sin med ordene «I Can't Believe You Morons Actually Buy This Shit».

Hans kunstverk i Storbritannia og andre steder er blitt gjenstand for en offentlig debatt. Noen mener at de er graffiti og søppel, andre mener det er kunst. I 2007 malte London Tube over et av Banksys mest kjente bilder, et bilde av John Travolta og Samuel L. Jackson fra «Pulp Fiction» der de har bananer istedenfor våpen i hendene.

Det vakte ramaskrik, også siden bildet var taksert til over 3,5 millioner kroner. I 2007 bestemte et par, som hadde fått et veggmaleri av Banksy tilfeldig malt på huset, at de ville selge maleriet med hus tilknyttet istedenfor omvendt. Kravet til kjøperen var at de ikke malte over bildet.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

2929

Kommentarer til denne saken