Gå til sidens hovedinnhold

Bånn gass etter bilredning

Investorene i Asia er lettet over at amerikansk bilindustri får redningspakke.

De asiatiske aksjemarkedene stiger for fjerde dag på rad.

NA24 - din næringslivsavis

Den sammenveide regionindeksen MSCI Asia-Pacific stiger 2,7 prosent til 85,90 poeng.

Det skjer etter at det nå ser ut som om de tre store bilprodusentene i USA, Chrysler, General Motors og Ford får den krisepakken fra amerikanske myndigheter som de har bedt om. Sent tirsdag kom president George W. Bush til enighet med ledende demokrater om innholdet i en redningspakke for den amerikanske bilindustrien.

Lovforslaget vil gi de tre kriserammede bilprodusentene Ford, GM og Chrysler i første omgang tilgang på til sammen formidable 15 milliarder dollar, eller 106 milliarder kroner i kortsiktige lån, ifølge The Wall Street Journal.

Redningspakken kan allerede komme opp til avstemming i dag onsdag i Kongressen.

Det er ventet at den vil gå greit gjennom Representantenes hus, der demokratene har et solid flertall. Langt mer usikkert er det om det går like glatt i Senatet, der fordelingen er 50-49 i demokratenes favør. 60 stemmer for er nødvendig for å sikre at pakken blir vedtatt.

I Asia blir opplysningene tatt i mot med stor glede. Honda og Huyndai Motor steg begge over 9 prosent på sine resepektive børser. Gruvekjempen BHP Billiton steg 7 prosent etter at olje og kopperprisene tok seg opp.

- Det er stort håp om at alle disse stimulansepakkene vil bidra til å holde veksten oppe i stor grad. Dersom amerikasnke bilprodusenter kollapser ville det utgjøre stor risiko i Asia, sier investeringssjef Raymond Tang i CIMB Asset Management til Bloomberg News.

Nøkkeltall onsdag (Merk at børsene stenger på ulike tidspunkt)

Japans Topix: +2,03%
Japans Nikkei 225:+ 3,15%

Hongkongs Hang Seng: + 4,16%
Kinas CSI 300: +2,72%
Kinas Shangai Composite: +2,03%
Taiwans Taiex: +4,16 %
Sør-Koreas Kospi: + 3,62%
Singapores Strait Times Index: + 3,25%

Reklame

Dette må du vite om årets Formel 1-sesong

Kommentarer til denne saken