(SIDE2):Du kan fint ta «bånnski» av flaska, uansett om det er øl, brus eller vann. Det er verken farlig eller smittsomt.

Men trolig lar du siste rest av drikken bli værende, fordi det er ekkelt. Du tenker kanskje det er rester av spytt, mat eller at det bare ikke er godt med en lunka slant.

- Det er jo mennesket selv som bestemmer om ting er ekkelt eller ikke, men jeg forstår ikke hva som er ekkelt med siste rest i flasken, sier Agnes Wold til svenske Nyheter24.

Hun er professor i klinisk bakteriologi, altså læren om bakteriene.

Hvis du skulle bli syk ...

Mange dropper nok også kanskje «bunnslammet» fordi de er redd for å bli smittet. Spesielt i disse sykdomstider, hvor både forkjølelse og omgangssyke går for tiden. Også er det slik at noen sykdommer smitter mer enn andre.

- Norovirus og rotavirus er veldig smittsomt og det skal mye til for å unngå å bli smittet, men ikke alle blir like syke, uttalte lege Karine Nordstrand i avdeling for infeksjonsovervåking i Folkehelseinstituttet nylig til Side2.

Men det positive med det, hvis det finnes noe positivt med omgangssyke, er at dette faktisk er den sykdommen en sjef har mest sympati for. Oppkast og diaré er den mest godtatte fraværsgrunnen på arbeidsplassen, viser en britisk studie.

- Ikke farlig å helle i seg siste rest

Så da er vi tilbake til «bunnslammet» og smittefare. Men det er faktisk ikke siste rest fra flaska som smitter deg med eventuell sykdom.

- Det er ikke farlig å dele flaske med noen på noen som helst måte, så lenge personen ikke er syk, har kolera, omgangssyke eller lignende. I så fall overføres bakteriene fra flaskeåpningen der begge har lagt munnen, sier Wold.

Hun påpeker at det ikke spiller noen rolle hva du drikker fra flasken, om det er siste rest, blir du smittet så er det på grunn av tuten.

Derfor: «Bånnski!»