Gå til sidens hovedinnhold

Spis mer acai og goji

Bærene med de rare navnene blir stadig mer populære.

(SIDE2): Acai og Goji er de nye superbærene skriver den svenske avisen Aftonbladet. Med superbær menes det at bærene inneholder ekstra antioksidanter og næringsstoffer som kroppen vår trenger.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Goji - bra for synet
Gojibær blir vanligvis funnet i tørkede tilstander. Bærene inneholder spesielt mye C-vitamin, B2-vitamin, zink, jern, kalsium og kalium. Disse bærene skal også være bra for synet siden de inneholder karotenoiden zeaxanthin. Dette er fordi zeaxanthins viktigste rolle er å beskytte netthinnen i øyet ved å absorbere blått lys.
Det finnes flere helsefordeler ved gojibær. I tillegg til å forbedre synet styrkes skjelett og benbygning. Du får også sterkere immunforsvar, bedre blodsirkulasjon og gojibærene beskytter leveren. Bærene er røde og konsisentsen til bærene kan minne om rosiner. Gojibær har en mild, frisk smak som både er søtt og syrlig. Tradisjonelle kinesiske gojibær spises rå, brygges til en te, blir lagt i kinesisk supper, eller gjort om til flytende ekstrakter. Gojibær kan også spises som snacks, blandes i frokostblandinger eller musli.

Acai - en bombe med antioksidanter
Acai er et lite mørkelilla bær, er 1-2 cm i diameter og inneholder et stort frø. Bæret er svært rikt på antioksidanter, vitaminer og mineraler. Den mørke lillafargen er på grunn av antioksidanten antocyanin. Dette er et antioksidant som man også finner i blåbær, bringebær og bjørnebær. Smaken av acai kan sammenlignes med en blanding av bjørnebær og kakao. Du kan spise acaibærene som de er, men det vanligste er å bruke de i juice. Bærene kan også brukes i for eksempel yoghurt, saft, frokostblandinger, syltetøy og kosttilskudd.

Acaibær skal være svært gunstig mot hjerte- og karsykdommer. Dette er fordi det hevdes at bærene reduserer kolesterolinnhold i blod, utsetter aldringsprosesser og styrker immunforsvaret.

Superfrøene som holder vekten stabil
Chiafrø har fått betegnelsen superfrø. Disse frøene er en svært god kilde til omega-3 fettsyrer, og 2 spiseskjeer chiafrø inneholder omega-3 enn en hel laksefilet. Chiafrø har også et høyt innhold av protein og mineraler, og inneholder alle de livsnødvendige aminosyrene vi trenger. Du kan spise frøene som de er, men det beste er å knuse frøene så mye som mulig for å få mest mulig tilgang på det sunne fettet i frøene.

Chiafrø gjør at blodsukkeret ikke stiger så fort. Frøene svulmer opp og vil ta en del plass i mage- og tarmsystemet. Det kan gi en metthetsfølelse, som kan være gunstig hvis du skal legge opp et kosthold for å gå ned i vekt.

Putt chiafrø i frokostblandingen, vaffelrøre, smoothies, over frokostgrøten, bland det i yoghurt, bruk det i bakst som for eksempel brød og rundstykker, eller lag dine egne chiamuffins.

Kilder: www.frukt.no

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre