(SIDE2:) Vi har ofte sett skuespillere spille politikere på film. Blant annet har Harrison Ford, Morgan Freeman og Michael Douglas spilt presidenter.

LES OGSÅ: USAs afroamerikanske presidenter

LES OGSÅ: Vil ha disse som president

Det er også mange politikere som har prøvd seg som skuespillere. Blant annet har begge de to presidentkandidatene prøvd seg som skuespillere.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Jeg er en filmfyr
Barack Obama har de to første «Gudfaren»-filmene som favoritter, men er også glad i «Lawrence of Arabia» og «Casablanca». På den første daten med kona Michelle så de «Do the Right Thing» (1989).

- Jeg er en filmfyr. Jeg kan nevne mange filmer, sier han til CBSnews.com.

Selv har han spilt seg selv i «Tanner on Tanner», en miniserie fra 2004. Cynthia Nixon, kjent som Miranda i «Sex og singelliv», har hovedrollen i filmen. Miniserien handler om Alex (Nixon) som skal lage en dokumentar om sin far, som var presidentkandidat i 1988.

Obama er ikke den eneste som har en cameo i miniserien. Bill Clinton og en rekke andre politikere spiller seg selv.

Med i romantisk komedie
John McCain forteller at «Viva Zapata» fra 1952 er hans favorittfilm, men han liker også «Paths of Glory».

I 2005 hadde presidentkandidaten sin skuespillerdebut. Han var med i komedien «Wedding Crashers» med Owen Wilson og Vince Vaughn.

McCain er med i én scene i filmen. Han er gjest i et bryllup, og første gang vi ser ham møter han foreldrene til bruden. Disse spilles av Christopher Walken og Jane Seymour. Walkens karakter William presenteres for øvrig som en mulig kommende president. Da McCain møter foreldrene, hører vi hans eneste replikk:

- Gratulerer, Kathleen. Will, gratulerer, sier han mens han håndhilser på dem.

Senere hilser han på bruden, spilt av Rachel McAdams.

Her kan du se hele scenen han er med i.


Snakker med hunden

President George W. Bush har også prøvd seg som skuespiller. I 2001 spilte han seg selv i en episode av TV-serien «JAG».

Han har også spilt seg selv i kortfilmserien «Barney Cam». Her følger kameraet Bushs terrier Barney i jula, slik at publikum får et innblikk i hvordan høytiden feires i Det hvite hus. I «Barney's Holiday Extravaganza» fra 2006 får vi blant annet se Bush ha et møte med hunden, hvor han maser om at Barney må finne ut hva årets film skal handle om.

- Si meg, hva er plottet om? Jeg kan se på ansiktsuttrykket ditt, Barney, at du ikke engang har tenkt på plottet, sier presidenten med stor innlevelse.

Det har kommet fire filmer om Barney, den siste i 2006.

Her kan du se filmen fra 2006.

Første gang
Den første sittende presidenten som spilte seg selv i en spillefilm, var Bill Clinton i «A Child’s Wish» fra 1997. Hovedpersonen får møte presidenten mot slutten av filmen, og scenen ble spilt inn i det ovale rom.

Filmen handler om en ung jente, spilt av Anna Chlumsky («My Girl»), som får kreft.

Ekte skuespillere
De mest kjente politikerne som har vært med i filmer, er tidligere president Ronald Reagan og guvernør Arnold Schwarzenegger. Disse var som kjent skuespillere før de ble politikere.

Reagan spilte i filmer som «Tennessee's Partner», «This Is the Army» og «The Killers», og han fikk en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Schwarzenegger rakk i spille i nesten 40 filmer før han ble guvernør i California. Blant disse finner vi «The Terminator», «Twins», «Førskolepurk», «Junior» og «Batman & Robin». Hans foreløpig siste film var «Around the World in 80 Days» i 2004, og neste år kan han ses i Bollywood-filmen «Kambakkht Ishq».

Ikke frivillig

Det er ikke alltid politikerne er frivillig med i filmer. Mange politikere har blitt spilt av kjente skuespillere, men enkelte ganger kan man se dem i filmen uten at de selv samtykket. Et av de mest kjente eksemplene på dette, er Saddam Hussein i «South Park: Bigger Longer & Uncut».

Filmen er animert, og Saddams stemme spilles av Matt Stone. Men ansiktet hans er ekte, hentet fra bilder. I filmen har han et forhold til Satan og synger blant annet sangen «I Can Change».

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!