Gå til sidens hovedinnhold

Barbies ekstreme forvandling

Verdens mest gjenkjennelige blondine er ikke hva hun var.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Leketøysprodusenten Mattel Inc. har i flere tiår tjent gode penger på den blonde dukken Barbie. Men i forhold til tidligere der dukken hadde veldig begrenset med muligheter har det nå skjedd endringer. Dagens teknologi har nemlig satt sitt stempel også på denne merkevaren.

NA24 - din næringslivsavis

Selskapet bar samarbeider nå nemlig med kjente kosmetikkprodusenter, Apple og deres iPod, Hillary Duff og Rebelde RBD. Alt for å gi den suksessrike dukken en ny vår i dagens mote- og teknologiverden. Nå kan man koble til iPoden og hun kan mime til tre sanger, danse eller svare i en mobiltelefon, ifølge Barbies hjemmeside.

Jakter småjenter
- Enten det er snakk om å være en prinsesse, diva, lærer eller å være en doktor dreier seg egentlig bare om å komme innenfor en liten jentes drømmer og mål. Og la henne leve gjennom det, og det er Barbie de eneste som kan levere, sier Chuck Scothon hos Mattel Brands, til Forbes.

Millioner å hente
Mye tyder også på at det er gode penger i denne omleggingen. Hele 90 prosent av alle amerikanske jenter i alderen 3-10 år eier en Barbie, og dukkens hjemmeside blir besøkt av over 50 millioner hver måned, ifølge Forbes. Har konkurranse fra blant annet Bratz har også gjort sitt til at Barbie må moderniseres.

Selv om markedet for tradisjonelle dokker var flatt i USA i 2006. Steg markedet for elektroniske dokker med 22 prosent, og med det ble elektroniske dukker den hurtigst voksende kategorien i industrien.

Big Barbie-business
Etter 40 år i bransjen, er Barbie fortsatt den store prinsessen av dukkemarkedet. Men Barbie har aldri opplevd hardere konkurranse enn det populære Bratz har kommet med. Bratz produseres av konkurrenten MGA Entertainment, og de to selskapene kjemper i rettsystemet om hvem som eier hva. Mattel mener nemlig at Bratz kun er en forfalskning av deres Barbie.

Barbie og Barbieprodukter anslås av en analytiker til å selge for rundt tre milliarder dollar årlig, men Bratz, som først nådde markedet i 2001, følger tett etter med en anslått omsetning på rundt to milliarder dollar.