Barbra Streisand
Back to Brooklyn
Columbia/Sony Music

Barbra Streisand (71) er i mine øyne en av klodens aller største artister. Hun har solgt godt over 140 millioner skiver og hun er en av ytterst få som har vunnet både Emmy-, Grammy-, Oscar- og Tony-priser. Og vi snakker om mange av de fleste av dem! Hun er like stor både som skuespiller, vokalist, regissør og entertainer, men av forskjellige årsaker har hun ikke ønska å stå så mye på scena som vokalist.

Noe av årsaken er nok en traumatisk opplevelse under en stor konsert i Central Park i 1967 der hun glemte teksten på ei låt. Det førte til at hun holdt seg borte fra liveopptredener i 27 år – nyttårsaften 1994 var neste gang! Det skal altså noe helt spesielt til for at Streisand sier ja til scena – hun trives veldig godt foran tv-en, som hun sier sjøl.

Det at Brooklyns nye storstue, Barclays Center, skulle åpne i 2012, skulle vise seg å bli det helt spesielle som skulle til. De tre B-er: Barbra+Brooklyn+Barclays var altså nøkkelen. Dvd-en, som er en del av denne utgivelsen, viser oss at det er ei skikkelig storstue der Streisand kommer ut av heis gjennom gulvet foran 15.000 mennesker – to fullsatte hus den 11. og 13. oktober.

Musikken på cd-en og på dvd-en er den samme. Forskjellen er den at det er mer av den på dvd-en – der får vi den komplette konserten med bonus-spor. I tillegg får vi også en morsom dokumentar om Streisand fra begynnelsen av 80-tallet. Filmproduksjonen er som seg hør og bør en diva av Streisands kaliber av aller ypperste merke.

Når hun tar turen tilbake til Brooklyn for første gang på mange tiår, så gjør hun det grundig. Hun kom noe så voldsomt tilbake til sine egne og du du verden som de tok i mot henne. Hun begynner sjølsagt med “As If We Never Said Goodbye” og derfra og ut kan hun nesten tillate seg hva som helst. Rundt 20 låter med ei god blanding av superhiter som “People”, “Didn´t We”, “The Way We Were”, “Being Good Isn´t Good Enough” og “Here´s to Life” og låter hun aldri har gjort på skive før. Stort band med både strykere og blåsere under glitrende ledelse av Bill Ross og med trompeteren Chris Botti, de italienske tenorene Il Volo og hennes eneste barn, Jason Gould, som gjester, så er det meste mer enn på plass. Gould, som nå er 47, synger forresten mer enn akseptabelt duett på “How Deep Is the Ocean” – mor er stolt og har absolutt grunn til det.

Barbra Streisand er utstyrt med en stemme så personlig og varm som vel tenkelig og med ei scenepersonlighet som ikke er mulig å lære seg noe sted – den er av typen enten har du den eller ikke. Streisand har den i bøtter og spann. Hun sier sjøl at hun ikke har stått på ei scene i Brooklyn siden hun var 8. Uansett om det stemmer eller ikke så blir hun tatt i mot som om hun ikke har vært borte et minutt. Det skulle også bare mangle – Barbra Streisand er fortsatt en av verdens – og Brooklyns – aller største artister.