Gå til sidens hovedinnhold

Her er skolenødhjelpen

Mindre teori, flere og bedre lærere og mer hjelp til dem som trenger det. Og nå er det slutt på store reformer, lover kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV).

(Folkets Hus/Yeye): Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) la i dag frem en plan for hvordan han skal få norsk skole til å bli verdens beste. Elevorganisasjonen er positive til Solhjells nødhjelpspakke.

Er dette bra nok? Si din mening i bunn av saken!

Mer praksis
Solhjell talte i dag på SVs fremtidskonferanse «Verden til venstre». Blant forslagene som ble lansert var mer praksis både i ungdoms- og videregående skole.

- Vi må vurdere om fellesfagene har blitt for teoritunge og behøver mer praksisrettet undervisning, sa Solhjell.

Til Yeye sier Solhjell at han ikke mener teorien skal bli lettere, men at den bør rettes mer mot arbeidslivet.

- Vi må sikre at undervisningen er relevant for den virkeligheten man møter i arbeidslivet etter at man har fullført utdanningen sin, sier han.

Lover flere lærere
Til sine egne partifeller lovte Solhjell at det skal bli flere og bedre lærere.

- Vi skal sikre mer penger til kommunene og skolene, slik at vi får flere lærere, sa Solhjell.

Et av Solhjells viktigste mål er å styrke lærerutdanningen. Han mener det må legges mer vekt på undervisning i pedagogikk.

- Vi må legge mer vekt på pedagogikk i lærerutdanningen. Da jeg var på besøk i Finland nå nettopp ble jeg fortalt av over halvparten av lærerutdanningen går med til pedagogikk, mens vi her i Norge kun bruker en åttendedel av undervisningen til pedagogikk, sa Solhjell.

Sier nei til store reformer
Solhjell sier han ikke lanserer noen ny skolereform. Han mener norsk skole har blitt gått igjennom for mange reformer.

- Vi kan ikke ha slike store reformer av skolen hele tiden. Dette krever kontinuitet. Læreplanreformen i 1997 er det bare ett årskull som fikk gå gjennom før Kunnskapsløftet kom, sa Solhjell.

- Vi må snu trenden
Solhjells reise til Finland har åpenbart gikk SV-statsråden noe å tygge på. Blant annet vil Solhjell kraftig forsterke tilpasset opplæring fra 1. klasse på barneskolen.

- I Finland så har man en nedadgående kurve med ekstra undervisning fra første klasse, mens vi i Norge har det helt motsatt. Her øker det på med ekstra hjelp fra 1. til 9. klasse. Den trenden skal vi snu, erklærte Solhjell.

Legges frem innen jul
Solhjell har blitt utskjelt av Elevorganisasjonen for å ikke holde løftene han har gitt, men Solhjell lover nå å få nødhjelpspakken på plass innen jul.

- Først skal vi nå legge frem en stortingsmelding om kvalitet i skolen, før vi jo i oktober legger frem Statsbudsjettet. Dermed vil det meste være på plass før jul, sa Solhjell til Yeye.

Elevorganisasjonen nesten fornøyd
Leder for Elevorganisasjonen, Vibeke Mohn Herberg, er veldig fornøyd med Solhjells skolepakke, men minner kunnskapsministeren på at han også har skolebygg å pusse opp.

- Dette er jo veldig bra, spesielt at han skal skaffe flere og bedre lærere. Men vi vil minne han på at han har 40 prosent av norske skolebygg som har et stort behov for å pusses opp. Det skapes ikke noe godt læringsmiljø av skoler hvor man får vondt i hodet og ikke kan puste i frisk luft, sier Mohn Herberg til Yeye.

På Elevorganisasjonens landsmøte, Elevtinget, i mars, lovte Solhjell å kjempe hardt for å få pusset opp skolebyggene.

Les mer: - Jeg smiler!

I forrige uke kom en undersøkelse fra TNS Gallup som viste at over halvparten av landets skoler bryter med forskrifter og lover om miljørettet helsevern i skolen. Les saken her!

Er du fornøyd med Solhjells nødhjelspakke? Si din mening her!

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her!

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken