Gå til sidens hovedinnhold

Bare hopp i det!

Kanal-, øy- og norgeshopping, mulighetene er mange for rastløse turister.

(SIDE2): For dem som vil se mest mulig i løpet av noen hektiske ferieuker er hopping. Tanken er at du skal kunne kaste deg på en tur til neste destinasjon uten å måtte planlegge for mye.

Hellas for de rastløse
Øyhopping i Hellas er kanskje den mest kjente av nettopp denne varianten. Halve vitsen er vel å ikke planlegge turen, men bare hoppe på en ferge som går til nettopp den øya som passer deg beste.

Den billigste og enkleste måten å komme seg til dette øyriket, er å kaste seg på en chartertur som bare inkluderer flyturen.

Fergene benyttes av både lokalbefolkning og turister med og uten trillekoffert. De mest «seriøse» benytter seg av den gode gamle ryggsekken, og backpackerne finnes i alle aldere.

Ferjesystemet er omfattende, men heldigvis ganske så effektivt. Et tips er å konsentrere seg om noen nærliggende øygrupper i forhold til utgangspunktet og ikke begi seg på de lengste avstandene.

Begynn med Oslofjorden
Patriotene iOslo.no mener derimot at borte er bra, men hjemme er best. «Glem Hellas!» skriver de i saken om øyhopping i Oslofjorden.

Med et dagskort fra Oslo Sporveier er ferieopplevelsen i boks. Båten fra Vippetangen har timesruter til øyer som ikke står tilbake for noen av sine greske rivaler, skriver nettsiden, før de fortsetter:

«Oslo-øyene er tilholds- og tilfluktssted hele sommeren igjennom for Oslo-folk. Båtene går i skytteltrafikk til nakne knauser og gresstrender, og naturister slikker sol om kapp med smørblide småunger.»

Les også: Ferietips for Oslo

Kanalhopping

I kampen om ferjegjestene er det ingen grunn til å ruinere seg på en båtferie utenom det vanlige i Den engelske kanal. Turene mellom mange av byene og øyene er svært billig. En bil og opptil fire passasjerer trenger ofte ikke betale mer enn noen hundrelapper.

Og det finnes svært mange andre muligheter enn den klassiske strekningen mellom Dover og Calais. I tillegg til øyene Jersey og Guernsey, er destinasjonene mange langs kysten av Storbritannia, Nederland, Frankrike, Nord-Spania og Irland. Vil man virkelig på langtur med denne kanalen som utgangspunkt, går det også ferger helt til Island, Færøyene, Danmark og Norge.

De beste tilbudene finner du, ifølge Times Online, på nettsidene til ferrycheap.com eller Ferrybooker.com.

Her er fergene som går på kryss og tvers over kanalen:

P&O Ferries
Seafrance
Norfolkline
Speedferries
Brittany Ferries
Transmanche Ferries
Condor Ferries
Stena Line
DFDS Seaways
Irish Ferries

Luftige hopp

Widerøe har også et unikt tilbud som bør interessere de fleste som skal på «seriøs» Norges-ferie denne sommeren.

For 3990 kroner kan du fly så mye du vil i hele Norge i to uker. Flyhopping er svært bekvemmelig og Norge er tross alt ditt nærmeste ferieland.

«Våre 34 destinasjoner i Norge gir deg en helt spesiell mulighet til å se hele Norges land. Med vår Norge Rundt-Billett kan du reise så mye du vil til alle våre destinasjoner i fjorten dager», heter det på selskapets nettsider.

Norge er delt opp i tre soner og reiseperioden er fra 24. juni til 27. august.

Les mer om billige reiser i Norge her.

Ferie på skinner
Om noen hadde glemt det, så er det til slutt viktig å nevne Interrail som et godt alternativ for dem som vil holde seg på jorda denne sommeren. Større frihet i mylderet av ferietilbud finnes ikke. Her er det virkelig bare å hoppe på et tog som passer for nettopp deg.

Billige flybilletter, kortere ferie og nye trender gjorde at Interrail aldri helt ble det samme, sånn en gang tidlig på 90-tallet. Nå er derimot togturer på vei inn i varmen igjen. Miljøvennlige turister har igjen fått øynene opp for Jernbanens mange muligheter.

- Vi satser friskt på en nylansering av Interrail-tilbudet. Trenden er at folk gjerne vil oppleve noe mer enn storbyer på sine turer og nå har vi et ypperlig tilbud til dem. Interrail trenger ikke å vare en hel måned, for nå har vi pass som også bare gjelder for fem reisedager, forklarer internasjonal markedssjef hos NSB, Wenche Berger.

Les mer:

Interrail var ikke død

Sommerens beste storbyer

Les mer om ferie og reise her.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka