Gå til sidens hovedinnhold

- Barks, like stor som Beatles

Forlagsredaktør Anders Heger mener Donald-tegner Carl Barks har hatt like stor kulturell betydning som popgruppen Beatles.

Anders Heger som er redaktør for blant annet Åsne Seierstad, la ikke fingrene i mellom da han holdt innledning til den store Carl Barks ustillingen på Serieteket onsdag denne uken. Han la vekt på Barks fortellerevner og teknikker som har fascinert og inspirert barn og voksne verden over.

Foruten om Beatles, sammenlignet Heger Barks med litterære størrelsen som svenske Astrid Lindgren, amerikanske Mark Twain, danske H. C. Andersen og engelske Charles Dickens.

- Carl Barks gjorde det umulige. Han hadde bokstavlig talt ekstreme stramme rammer, siden både antall ruter og sider var fo-håndsbestemt. Det var dessuten ingen som visste at han var mannen bak historiene. Alt forlaget forventet var en kommersiell suksess for gutter i alderen åtte til tolv år. Men Barks gjorde oppgaven komplett umulig for seg selv: Han ønsket å gjøre alle til sine lesere. Og han lykkes, forteller Anders Heger til de fremmøtte Barks-entusiastene.

God samvittighet
Historie professor Øystein Sørensen hadde en mer akademisk innfø-ring til utstillingen som nå var kommet til Norge. Han minnet folk på at Carl Barks fikk ingen heder og ære eller penger av salget seriene hans genererte. Det var først etter pensjonsalderen at fans klarte å fin-ne frem til mannen bak de gode Donald historiene. Dermed begynte etterspørselen etter tegninger.

- Så hvis dere kan kjenne det stikke litt i samvittigheten når dere nyter en Barks tegneserie, vel vitende at kunstneren aldri fikk den lønnen han fortjente, så kan dere med god samvittighet gå rundt og se på disse litografiene, fordi dem fikk Barks prosenter av, og han døde som en velhavende mann, forteller Sørensen.

Stigningen på verdien til bilder og litografier tegnet av Carl Barks vært enorm også etter serieskaperens død i 2000. Utstillingens hovedverk er originalen ”Belles of Klondyke”. Barks solgte den i 1978 for 600 dollar, mens den nåværende eieren kjøpte den for 65 000 dollar.

Carl Barks festival
Det er første gang at så mange Carl Barks originaler, litografier og bøker er samlet her til lands. Serieteket, som er Deichmanske biblio-teks spesialavdeling for tegneserier, planlegger å ha utstillingen i to måneder fremover. I denne perioden skal det være et arrangement hver onsdag klokken 18.00 der Carl Barks står i fokus for oppmerk-somheten. Det blir også Donald-quiz flere av onsdagene, med fine Carl Barks bøker som premie.

Les også:
Belles of Klondyke: Carl Barks - fortelleren og kunsteren
- Informasjon om Carl Barks-utstillingen ved Serieteket.

Carl Barks
- Les mer om en av de viktigste serieskaperne som har levd

Carl Barks beste
- En flott bok som samler de beste Barks-fortellingene

Donald Duck & Co
- Ukebladet som de fleste første gang leste en Carl Barks-fortelling