Gå til sidens hovedinnhold

Barn har farlige kjemikalier i blodet

Dagens barn har suttet på plastdyr, lekt med datamaskiner og tv-spill, har høyere stoffskifte - og har bokstavelig talt fått kjemikalier inn med morsmelken.

Unger helt ned i 9-årsalderen kan ha problematiske kjemikalier i blodet, viser en ny britisk undersøkelse.

Hormonforstyrrende
- De fleste av stoffene er svært nedbrytbare, og barn er overfølsomme overfor kjemikalier. Man bør derfor ta spesielt hensyn til dem, når man tilrettelegger forebyggelse og lovgivning, sier professor i miljømedisin, Philippe Grandjean til Politiken.

De verste kjemikaliene er bløtgjørende stoffer som finnes i blant annet leker, kosmetikk, matinnpakning og gulvvinyl. Disse mistenkes å være hormonforstyrrende, og kan gi dårlig sædkvalitet hos gutter og tidlig pubertet hos jenter.

Flammehemmende
Samme mistanke rettes mot noen av de flammehemmende stoffene som skal forhindre at blant annet elektroniske apparater og møbler bryter ut i brann. Disse stoffene fordamper, og kommer seg derfor inn i kroppen.

Forskerne vet fortsatt ikke mye om virkningene av at mange kjemikalier blandes i blodet, men antar at disse cocktailene kjemikaliene skaper kan være en medvirkende faktor til utvikling av bryst-, -testikkel- og prostatakreft.

Er ditt hjem fullt av kjemikalier?

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot