Gå til sidens hovedinnhold

Hiphop ble prisvinner

Hiphop ble skrevet som en lett forklaring av kulturen. Nå har ungdomsboken har fått Fagprisen. Det synes forfatteren er veldig moro.

GRORUDDALEN/MANGLERUD: Forfatter Øyvind Holen og illustratør Mikael Noguchi stikker av med Fagbokprisen for barne- og ungdomsbøker 2009 for boka Hiphop.

– Dette er først og fremst veldig moro, siden det er første gang jeg vinner en pris siden borettslagsrennet på langrenn på Lindeberg. Barne- og ungdomsbøker får jo til daglig ikke så mye oppmerksomhet, men disse prisene her er en slags Bragepris for ungdomsbøker, sier Holen.

Han føler han konkurrerte i et sterkt felt.

– De mednominerte var begge veldig gode bøker. Jeg håper først og fremst at dette kan føre til mer oppmerksomhet rundt selve boka, og at flere tar seg tid til å sjekke den ut, sier Holen.

Ny, hemmelig, bok

Fagbokprisen er en av de syv kategoriene i Kulturdepartementes priser for barne- og ungdomsbøker. Prisene ble delt ut på fredag av kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap).
Vinnerne får også en pengepremie. Holen og Noguchi får 60.000 kroner.

– Pengene går nok inn i det store sluket. Jeg planlegger å skrive en ny bok i nær framtid, og da må jeg ta meg ulønnet permisjon. Dermed er det bra med litt penger på bok, sier forfatteren, som holder handlingen hemmelig.

Verktøy for mennesker

Hiphop handler om hiphopkulturen som oppsto i de fattige strøkene i New York for over 30 år siden. Holen tar for seg alt ved kulturen, altså rappingen, breakdance, moten, tekstene og graffitien.

– Jeg har vært interessert i kulturen siden 1984, artig nok med en liten pause i tenårene. Først og fremst elsker jeg musikken, men hiphop rommer så mye mer enn bra musikk, kommenterer Holen.

Han mener kulturen er blitt et verktøy for mennesker over hele verden som vil fortelle sine historier over, enten de kommer fra Grorud eller Senegal.

– Det gir kulturen en ekstra dimensjon. Vi må ikke glemme graffiti og dansingen, som fortsatt spiller en ganske stor rolle. Men først og fremst er det kjærlighet til en musikk som har revolusjonert populærkulturen de siste 20–30 årene, forklarer Holen, som er veldig fornøyd med resultatet.

– Den ser veldig lekker ut takket være illustratør Mikael Noguchi og designerne i Motorfinger, legger han til.

Hiphop for familien

Boka er en slags oppfølger til Hiphop-hoder som ble utgitt i 2004. Denne boka presenterer historien bak hiphop.

– Det finnes mange lærde verk på engelsk om hiphophistorien, men ikke noe på norsk, og faktisk heller ikke så mange lettleste verk på engelsk heller. Denne boka ble en slags hiphop for nybegynnere, og selv om hovedmålgruppa er ungdom, har jeg fått mye positiv tilbakemelding fra både yngre og eldre lesere, sier Holen og beskriver boken som et hiphopkurs for hele familien.

– Hiphop ikke bare er en ungdomskultur. Du finner også mange 30-50-åringer som fortsatt definerer seg som hiphopere, sier han.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?