(SIDE2):Ofte hører og leser man om slitne småbarnsforeldre. Det går i lite søvn, lite sex, lite sosialt liv, lite festing, lite freshe klær - ja, lite av alt.

Vi velger å snu på det, fordi det finnes mye fine ting med å ha små barn.

Her er 11 positive ting med å være småbarnsforelder:

1. Latter
Hvis du trodde du lo mye da du var nyforelska, så aner du ikke hvor mye du ler når dere får barn. Du smiler av glede, bare fordi du er så forelska og lykkelig over ditt eget barn. Og du ler av det, fordi det er søtt og gjør så mye rart. Og du ler mye med barnet. Det finnes ikke noe herligere enn ekte barnelatter.

(Det er en grunn til at hele 82 millioner har klikket seg inn på YouTube-klippet nedenfor. Man må jo bli glad):

2. Tidlig morgen
Det er beinhardt å gå fra åtte timers søvn til å være oppe flere ganger om natta og stå opp mellom 05.00 og 06.00. Men det må man bare. Det er egentlig ikke herlig å stå opp tidlig, men du får unna klesvask, tømt oppvaskmaskinen, ryddet, lest nyhetene, og spist frokost både en og to ganger før lysene tennes i leiligheten på andre siden av gata. I dag, onsdag, kom forresten denne fine nyheten, som handler om det positive med å drikke flere kopper kaffe om dagen.

3. Aktiv fritid
Alle småbarnsforeldre vet at å være inne med barn med mark i rumpa for lenge, er en veldig dårlig idé. Derfor kommer du deg ut og får gått en tur i frisk luft og kanskje med et kulturelt innslag i løpet av dagen.

4. Gode barndomsminner
Når du får barn, så tar du opp tråden igjen med alt det fine du så og gjorde som barn - det er faktisk noen av dine barndomshelter som fungerer like fint i dag. Som å se filmene med Pippi Langstrømpe, teater med «Hakkebakkeskogen» eller lese Emil i Lønneberget. På Facebook-gruppa «Husker du denne?» kan du få inspirasjon til flere saker og ting fra oppveksten.

5. Kosthold
Det er viktig at barna får i seg fisk og grønnsaker - og da får du det også! Pizza, pølser og taco er ikke lenger hverdagskosten (eller jo, men ikke hver dag). Hvis du forresten sliter med å få i de små sunne matvarer, så har faktisk forskere funet ut en måte å få barn til å spise grønnsaker.

6. Klar for fest (med matrester på kjolen)
I begynnelsen, når du har gulp på skulderen på alle gensere, så blir du litt sprø. Men så begynner du sakte, men sikkert å bry deg mindre. Du går på jobb med havregrøt på låret, og tørrsjampoo blir genialt. Du går også fra å bruke 1,5 time på badet til kun 15 minutter før du skal på fest. Vi mener selvsagt ikke at man skal slutte å pynte seg og sminke seg, men det er noe befriende med å bli mer avslappet med tanke på utseende ...

...7. Shopping
Men selv om du blir mer avslappet når det gjelder utseendet, så slutter man selvsagt ikke å shoppe. Fordelen er at du ikke har tid til det som før. Du kan ikke rusle timesvis rundt i byen og plukke med deg en topp her og der. Som du egentlig ikke trenger. Altså sparer du en del penger, og når du først kjøper noe er det kanskje mer gjennomtenkt og noe du virkelig har lyst på!

8. Slipper avtaler du ikke vil
Mange av oss sliter med å si nei, men når du har små barn så slipper du gjerne unna å gjøre ting du egentlig ikke har lyst til. Barnet skal selvsagt ikke brukes som en unnskyldning for at du ikke kan gå på en kjedelig fest, men ofte blir det slik automatisk. Du kan altså droppe festen en fredag kveld og heller ligge på sofaen med et glass vin og slumre til TV-serier, som er det du egentlig har lyst til.

9. Nyter alenetid mer
Før du fikk barn kunne du legge deg til å sove akkurat når du ville, møte venninner når du ville, trene når det passet seg, eller gå på byen når du følte for det. Når du blir småbarnsforelder kan du ikke gjøre ting akkurat når du vil lenger, han eller hun er i nærheten hele tiden. Fordelen med å gjøre noe på egenhånd når du har barn, er at du nyter det så himla mye mer. En times treningsøkt med høy musikk føles herlig, eller det å gå ut å spise og skravle med en venninne bare for to timer er befriende. Du nyter tiden mye mer enn før.

10. Blir ikke så selvsentrert
Du er ikke den viktigste i verden og det er deilig - både for deg selv, venner og samboeren.

11. Kos
Det er selvsagt hyggelig å få et kyss fra kjæresten når du kommer hjem fra jobb, men det er enda hyggeligere å ha en liten tass som kommer springende med åpne armer og er helt sykt glad for å se deg. Oppriktig glad. Du får ubegrenset kos - hver dag når du har små barn.

Bloggeren CasaKaos har tidligere skrevet innlegget «Det hender jeg savner livet før barn». Her skriver hun blant annet at hun savner å sove lenge om morgenen, og at det hender hun savner å reise på kjærestetur. Men, når hun tenker seg om ville hun ikke vært foruten barna, og ramser opp hvorfor.