Gå til sidens hovedinnhold

10 ting vi skulle ønske vi visste før vi fikk barn

Du tror kanskje du har opplevd den store kjærligheten? Tro om igjen.

(SIDE2): Mor og blogger Kathy Radigan har skrevet et innlegg i Huffington Post der hun lister opp ti punkter hun skulle ønske hun visste om det å bli mamma for første gang.

- Da jeg fikk mitt første barn var jeg selvsagt over meg av begeistring, men også totalt sjokkert over hvor forskjellig det virkelige livet med barn og ikke minst en fødsel faktisk fortoner seg, sammenlignet med mine fantasier om dette, skriver hun i innlegget.

For 17 år siden ble hun mamma for første gang og forteller at hun leste alle mammabøkene og tok alle foreldrekursene.

- Jeg trodde jeg visste hva jeg kunne forvente, men jeg tok feil.

Her er noen av Radigans punkter gjengitt fra Huffington Post, sammen med noen egne punkter fra Side2-redaksjonens mødre.

1. Forvent det uventede om fødsel

- Jeg hadde hørt nok fødselshistorier fra venner, alt fra perfekte drømmefødsler til fødsler fra helvete, til å tenke at jeg var ganske forberedt. Det var jeg ikke. 20 timer inn i fødselen sa jeg til mannen min: «Du, jeg tror ikke dette kommer til å skje i dag. La oss dra hjem og prøve i morgen istedenfor» Og jeg trodde virkelig på det selv, i noen minutter.

2. Når du føler du er kommet til en ny fase, så vil barnet snart hoppe over i neste fase

- Hvis du føler at nå går ting på skinner og du har funnet en god rutine, nyt det! Barnet ditt vil snart hoppe videre til sin neste fase og kreve helt andre rutiner.

3. Noen vil alltid fortelle deg hva du gjør galt

- Uansett om du ammer, gir flaske, er hjemme med barnet eller på jobb. Noen vil alltid kommentere at det er feil. Og ikke bli overrasket dersom det er noen i nær familie som kommer med den mest høylydte kritikken. Jo fortere du tenker at de eneste som betyr noe nå, er din nærmeste lille familie, jo fortere vil du nyte livet som mamma.

4. Barnet ditt bryr seg ikke om at du har influensa

- Influensa, kink i ryggen eller føder deres søsken...Barnet ditt vil ha deg når de vil ha deg. Du vil ikke tro hvor viktig du faktisk er, vi mammaer har en helt spesiell plass og har magiske krefter. Men barna er allikevel glade for å bli passet av bestemor eller andre de kjenner godt så vi kan bli bedre. Ta vare på deg selv, det har alltid vært lettere sagt enn gjort for meg, men det er viktig for familien min og meg.

Side2-redaksjonens punkter

5. At man aldri får sovet nok

- Søvn! Det at du aldri føler deg uthvilt, at du ikke kommer til å sove en hel natt igjen - på mange år!

- Det er slutt på helger med late morgener og kunne sove til man våkner. Jeg husker folk sa til meg da jeg var gravid med førstemann: «Du får sove nå mens du kan.» Akkurat som det skulle hjelpe på år uten nok søvn.

6. Bekymringer

- Du er urolig for sykdom, for at barnet ikke har det bra, at det ikke har fått nok søvn eller kanskje ikke blir tatt godt nok vare på i barnehagen. Har barnet fått noen venner? Er kostholdet godt nok? Hvordan vil fremtiden se ut? Vanskelig å sette seg inn i hvor mye bekymring og ansvar man kan føle, på et lite menneskes vegne.

7. Kjærlighet

- Du tror du har opplevd den store kjærligheten med kjæresten, men det er ingenting mot hvor vilt mye følelser du får når du blir mor.

- Du tar deg ofte i å tenke på hvor utrolig fantastisk det er at akkurat du har satt dette nydelige menneske til verden.

8. Livet er ikke over

- Ok, du går kanskje glipp av en fest her, et vennetreff der eller et jobbjulebord i ny og ne. Men at «livet er over» når man får barn, det stemmer ikke. Folk burde formulere det annerledes: Du får ikke gjort alt du vil akkurat når du vil, men du kan nesten leve og reise som før, bare du tilpasser ting! Livet er ikke over når du får barn!!

- Du syns det er helt ok å droppe fredagspilsen for å gå hjem å lage fiskepinner og se på barne-tv istedenfor. Du vet også at du kan være både sosial og ha kontakt med venninner, det krever kanskje bare litt mer planlegging.

9. Tidsperspektivet endres

- Jeg tror jeg forsto dette med tidsperspektiv mye bedre etter at hun ble født. Det kom litt bardus på meg at en time er mye lenger for en liten baby enn meg.

- Det var også en underlig følelse da hun startet i barnehagen at dagen hennes ikke lenger ble delt med min. Hadde aldri tenkt på det.

10. Personlighet og barndomsminner

- Jeg tenkte ikke at personligheten kom frem så fort.

- Jeg tror mange tenker at de skal videreføre noe av den lærdommen man selv syns var fin i oppveksten. Som å sitte ved bordet til alle er ferdig å spise, smake på alt før man nekter å spise det, være konsekvent når man skal ut vinterstid og barnet nekter å ta på seg lue, eller aldri spise godterier annet enn på lørdag. Men så går det visst ikke slik likevel, og det går jo bra det også.

Kommentarer til denne saken