Gå til sidens hovedinnhold

- Barn trenger organisert trening

Johanna Grønneberg Mesa (33) mener lek ikke holder som trening for norske barn.

(SIDE2): - Nordmenn er nok litt redde for å «trene» barn og overalt er det «trening gjennom lek» som gjelder. Men jeg har til gode å få svar på hva slags organisert lek som er fastsatt i for eksempel barnehager.

Bruk tid på en treningsform
- For trening gjennom lek er fint det så lenge dette blir gjennomført slik at barna får nok bevegelse og aktivitet, men barns lek er noe annet nå i dag enn det var før. Derfor mener jeg det er fint å være bevisst at barn får nok aktivitet.

Den personlige treneren som bor det meste av året i Hollywood, California, kan fortelle at amerikanerne der har et helt annet forhold til dette.

- Nå er det klart at folk i Hollywood strekker strikken vel langt, men jeg trener for eksempel to gutter i fotball - før de skal på fotballtrening. Dette for at de skal få et fortrinn og bli gode, sier hun.

Hun mener ikke at norske foreldre skal, som mange i Hollywood, leie en privattrener til barna sine, men at barn gjerne kan bruke tid på en treningsform de liker godt og at alt ikke trenger å være lek.

- Det er jo gøy når man blir flink til noe og da må man øve og trene. Konkurranse er både sunt og fint.

Johanna utdannet seg til personlig trener i USA, ved American college of sports medicine og har også spesialisert seg på trening for kvinner før og etter fødsel og var PT ved treningsstudioet Equinox i Los Angeles.

Mye å lære av USA
Selv ble hun mor for første gang for ni måneder siden og ektemannen hennes Vincent Pryme har allerede funnet ut at datteren, Savannah (9 måneder) bør begynne med tennis.

- Vi tuller jo litt med det selvsagt, men det kan jo være ok å finne en treningsform som passer for henne. Alle passer ikke til alt heller.

I USA blir barna mer og mer overvektige og Norge følger hakk i hæl, selv om vi ikke er helt der ennå.

- Det er ikke ok at barn blir mer overvektige her og selv om kanskje ikke USA er et foregangsland for norske barn så har vi allikevel mye å lære, mener Johanna.

- Hvorfor har vi ikke skolelag, for eksempel? det er jo en veldig sunn måte å representere skolen på.

- Sjokk
Hun mener også at trening må inn i skolen på en helt annen måte enn det som er tilfelle i dag.

- Nå er det enda viktigere enn før å holde barna i aktivitet. Mange sitter hjemme foran PC-en eller Ipaden når de kommer fra skolen og jeg mener skolene har et ansvar. Foreldre også, men det er jo mye enklere om dette blir organisert på skolen, sier Johanna.

Johanna hadde tre (!) dagers mammaperm før hun begynte på jobb igjen og har akkurat gitt ut sin egen treningsvideo, P lyomind som er hennes eget treningskonsept.

Side2 testet treningsformen:

Hun kan fortelle at livet som mor ikke bare er en dans på roser. Verken fødselen eller tiden etterpå ble slik Johanna og kanskje de fleste førstegangsmødre, hadde tenkt.

- Jeg tror mange norske mammaer biter tennene sammen og forteller alle andre at «det går helt fint med meg» mens sannheten for mange er at det er et sjokk å bli mor. Slitsomme våkenetter, amming og usikkerhet rundt den nye rollen er noe mange går gjennom tror jeg. Men ingen snakker om det.

Johanna forteller at hun og ektemannen bytter på å passe Savannah om nettene og at de innimellom har helt barnefrie dager.

- Vi «later som vi ikke har barn» noen dager. Da har jeg for eksempel helt «fri» og kan gjøre hva jeg vil. Det er fint å føle den friheten innimellom, for oss begge.

Når jeg møter Johanna har hun hatt en av de typiske nettene mange småbarnsforeldre er igjennom.

- Det var kanskje to timer søvn til sammen i natt, det er godt å komme seg ut litt da. Hun får nok tenner, konkluderer Johanna.

Den profilerte PT-en ble for alvor kjent da hun var med i serien «Ja, vi elsker Hollywood» på TVNorge og senere på TLC der hun laget serien «Johanna: Prosjekt baby». Oppfølgeren «Johanna: Prosjekt mamma» sendes høsten 2013 og her har kamerateamet fulgt den lille familien i tiden etter fødselen og fram til nå.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken