(SIDE2): Etter et samlivsbrudd er det sannsynlig at mor, far, eller begge to etter hvert vil få seg ny kjæreste. For den forelskede forelder vil dette bety et «boost» i selvtillitt, glede og livskvalitet.

For barna vil denne nye relasjonen ofte bekrefte og sementere det faktum at foreldrene har gått fra hverandre – og ikke vil finne tilbake til hverandre igjen. Naturlig nok vil barna kjempe mot. Finnes det en «riktig» måte å gå frem på for å gjøre situasjonen enklere for alle involverte?

DENNE ARTIKKELEN ER LEVERT AV HELSENETT.NO

GI DET TID
Det beste du kan gjøre for barna når du har funnet deg en ny partner er å ta tiden til hjelp.

For det første bør du gi deg selv tid til å bearbeide det gamle forholdet grundig før du tar fatt på et nytt. Du bør også gi barna tid til å innfinne seg med den nye situasjonen og etablere seg i sine nye hjem før en ny person blir brakt inn i familieregnestykket. For barn mellom 1-12 år, tar det i gjennomsnitt 3 år før de kommer over sorgen over at mamma og pappa ikke lenger er sammen.

DET VERSTE FOR BARNA
Det mest opprivende for barna er når en ny kjæreste blir introdusert før mor og far har gått fra hverandre. Når en ny kjæreste er årsaken til at mor og far skal skilles, blir «fienden» tydelig. Barna har ikke blitt forberedt på oppbruddet, og den nye kjæresten blir syndebukk for at foreldrene nå går fra hverandre. Den av foreldrene som har funnet en ny kjæreste og bryter ut av forholdet vil også få skylden for oppbruddet, og barna vil i mange tilfeller danne parti med den av foreldrene som blir igjen.

I denne situasjonen blir det vanskelig å unngå konflikter med barnet. Husk at barnet ikke har valgt dette, og at barnets hverdag blir radikalt forandret til det verre, uten at barnet har hatt noe som helst det skulle sagt om saken. La barnet reagere, og utvis forståelse for sinnet og sorgreaksjonene. Ikke gjør situasjonen enda vanskeligere for barnet ved å bli sint på det og karakterisere det som «umulig» og «kranglete»

LES OGSÅ ANDRE SAKER FRA HELSENETT.NO:

Psykisk utviklingshemmet
Håndvask mot diaré
Forventningspress

FORELSKELSE LAR SEG IKKE SKJULE
For det første er det viktig å påpeke at det er vanskelig å hindre eller skjule en forelskelse. Forelskelsen dukker opp ubedt og uanmeldt – og i mange tilfeller helt upassende. Dermed er det vanskelig å bestemme seg for ikke å få seg ny kjæreste innenfor et bestemt tidsrom – det er noe man rett og slett ikke har kontroll over.

Man bør være klar over at selv om man forsøker å skjule det vil en forelskelse vise seg for omgivelsene. Forelskede mennesker blir innadvendte og egosentriske, og setter andre ting på vent. Det er ikke alltid omgivelsene kan sette fingeren på årsaken til forandringen i humøret til den forelskede personen, men de – i dette tilfellet barna – vil oppleve at mamma/pappa er mer fraværende og ukonsentrert enn før.

Å bli tilsidesatt uten å vite hvorfor kan gjøre barna vondt. Derfor er det viktig at barna blir informert om hva som foregår. Det betyr ikke at det er riktig å introdusere den nye kjæresten riktig ennå, men la barna vite at du har fått en ny venn som du liker veldig godt, for de vil uansett merke på deg at noe er i emning. Barn vil ikke nødvendigvis forstå at mor er forelsket, men de vil merke at hun har endret seg.

Det viktige er ikke å integrere den nye kjæresten i familien for tidlig. Barn kan lettere forholde seg til at mamma har en kjæreste utenfor familien. Det er når denne nye kjæresten flytter inn at følelsen av at han tar pappas plass melder seg.

Ikke forsøk å la den nye ta pappas plass i familien. Godta at for barna er dette en uønsket fremmed person. Ikke dikter hva den nye partneren og barna skal gjøre sammen i et forsøk på å «spleise» dem.

GODTA AT BARNA FÅR GOD KONTAKT MED FARS/MORS NYE KJÆRESTE

Normalt tar det mellom 3-5 år for barna og den nye kjæresten å etablere en god relasjon, men som med alt annet, finnes det også her unntak.

Noen ganger er «problemet» omvendt: Barna får meget god kontakt med pappas nye kjæreste veldig raskt! Det kan være vanskelig for mor å svelge. Igjen er det viktig å sette sine egne følelser/sin egen bitterhet, ensomhet og skuffelse til siden og la barna være førsteprioritet så de kan få etablere et godt forhold til den nye kjæresten – uten negativ påvirkning fra mor.

Kilder: aftenposten.no, skilsmisse.net, vennesland.no