(SIDE2): Emma er fortsatt det mest brukte jentenavnet, mens Emil etter lengre tids klatring tok det siste trinnet og ble ny navnetopp for gutter i 2011, opplyser SSB onsdag morgen.

Ser på motenavn
Navnetoppen har med andre ord holdt seg stabil de siste årene, og korte navn er fortsatt de mest populære. Emma fikk en opptur i 2003 og har holdt seg svært populært siden den gang, mens såkalte bibelske guttenavnene har kulminert, og slike navn brukes av om lag 21 prosent av 2011-årskullet.

I fjor hadde Mia og Madelen størst fremgang for jentene, mens Ludvig og Oscar økte mest blant guttene. Men utslagene er små og skyldes nok ofte tilfeldigheter. På fem års sikt blir utslagene større. Det er her motenavnene kommer til syne. Størst framgang i en slik lang periode har Olivia, Alma, Sofia og Sofie for jentene og Liam, William, Leon, Matheo og Aksel for guttene.

SSB skriver videre at Liam (kortform av William) og Matheo (form av Matheus) er relativt nye navn i Norge.

Navnet Anders etter 22. juli
Statistisk sentralbyrå nevner også spesielt navnet Anders etter 22. juli. De skriver på sine sider at det i juli 2010 fikk 99 gutter navnet Anders. Det ga en 86. plass på listen over mest brukte guttenavn, og utgjorde 0,3 prosent av gitte guttenavn i 2010. Til og med i juli i 2011 fikk 59 gutter navnet Anders, og utgjorde fortsatt 0,3 prosent. Av dem som hittil er registrert resten av året, fikk 9 gutter eller 0,1 prosent navnet Anders. Det er en betydelig reduksjon, til en tredel.

Det har ikke vært noe rush for å bytte bort navnet Anders. Endringen er som for andre vanlige mannsnavn, melder SSB.

10 på topp jentenavn
1. Emma

2. Norah/Nora

3. Sara/Sarah/Sahra

4. Sofie/Sophie

5. Linnea/Linea

6. Thea/Tea

7. Maja/Maia/Maya

8. Emilie

9. Ingrid/Ingri

10. Julie

10 på topp guttenavn
1. Emil

2. Lukas/Lucas

3. Mathias/Matias

4. William

5. Magnus

6. Filip/Fillip/Philip/Phillip

7. Oliver

8. Markus/Marcus

9. Noah/Noa

10. Tobias