Du trenger ikke være veldig smart eller ha lang erfaring med Internett før du skjønner hva som kan skjule seg blant de milliardene av nettsider som finnes.

Realiteten er likevel at det finnes langt mer enn du kan tenke deg. Graver du i de mørke krokene av nettet vil du komme over ting du skulle ønske du aldri så.

Barn får polstret varmedress, sykkelhjelm og refleksvest før de omtrent kan gå, men slipper til på nett uten veiledning eller oppsyn.

Heldigvis er de fleste unger smartere enn de ser ut til og holder seg unna trøbbel. Men før eller siden vil et sleivete museklikk gi noe helt annet enn det de var på jakt etter.

Internett er nemlig ikke på noen måte tryggere enn den virkelige verden, så de voksne må ta ansvar også her.

Sperrer ingen totalløsning
Noen foreldre reagerer på Internettes farer ved å gå inn for et regime med knallhard overvåking, blokkering og sperring av «upassende innhold». Men unger lærer fort og skjønner som regel langt mer enn de til tider gir inntrykk av, så det er bare et tidsspørsmål før poden blir nysgjerrig på hva han eller hun går glipp av.

Med mindre du da har over middels datakunnskaper vil vedkommende trolig klare å finne en vei rundt sperrene – og hvis ikke er det ikke vanskeligere enn å gå til en venn(inne) med mindre sensur.

Overvåkning og kontroll på alt barna gjør er heller ikke sunt når de blir selvstendige. For det første er jo litt av moroa med Internett å kunne lete fritt og oppdage nye ting. For det andre har også barn godt av et privatliv.

Så på samme måte som ikke ungene sperres inne fordi trafikken er farlig, er det bedre å gi dem en forståelse av «trafikkreglene» på Internett. Nettvett og tips for bruk er en selvfølge for unge og ferske surfere. Bruk tid på nettet sammen med barna og snakk åpent om farer og problemer (gjerne dets muligheter også). Flere tips og råd her kan du blant annet finne på Redd Barnas nettvettsider.

Verktøy for kontroll
Men å gi barna helt frie tøyler er heller ikke det beste. I tillegg til det man kan komme borti via aktiviteter som chatting og annen nettbruk, vil også noen kunne bli hekta på for eksempel spilling på nett. Da kan det lett gå utover det vanlige livet med skole, lekser, venner og andre fritidssysler.

Det å finne den riktige balansen mellom sperring, begrensninger og frihet under ansvar er ikke lett, men for å i det hele tatt ha noen muligheter her kreves det riktige verktøy.

Her er noen tips:

Sperrefunksjoner i Windows
Vista og Windows 7 kommer med et verktøy (under Kontrollpanel -> Brukerkontoer og familiesikkerhet) der du enkelt kan sette klare begrensninger på hva en gitt bruker kan og ikke kan når det gjelder PC- og nettbruk. Muligheter her er å sette begrensninger på hvilke spill eller programmer som kan brukes, når datamaskinen kan benyttes, om nettbruk skal blokkeres eller begrenses, om nedlasting skal være mulig og så videre.

Du kan også sørge for å generere rapporter om hva som har skjedd - fra besøkte nettsider til e-post, chat og spilling. Slik overvåkning bør for øvrig kun gjøres så lenge barna er klar over dette.

Windows XP kommer egentlig ikke med slik funksjonalitet, men i Windows Live-pakken får du nå mye av dette i et tillegg som heter Tryggere for familien.

OpenDNS
Hvis du leste vår artikkel Slik virker Internett vet du at DNS er en «adressebok-server» som hovedsaklig gjør at du slipper å huske IP-adresser. I tillegg til internettes «vanlige» DNS-er finnes det også supertrimmede kommersielle varianter som dessuten gir litt tilleggsfunksjonalitet, og i den kategorien finner vi OpenDNS.

Serverne til OpenDNS er ekstra kjappe, bruker en annen rutingteknologi og er plassert på strategiske steder på nettet, noe som gjør at mange opplever surfingen (i realiteten er det "bare" oppslaget som går raskere) som mer responsiv. Bruken er gratis, men du må registrere deg og konfigurere PC-en eller ruteren din til å bruke deres servere (beskrives i trinn-for-trinn i denne videoen). Noe av aktiviteten din blir også logget (men hva blir vel ikke det i dag...).

Fordelen er at openDNS også blant annet lar deg blokkere innhold du ikke vil tillate. Hvis du for eksempel sperrer for voksensider og datamaskinen din forsøker å gjøre et oppslag mot en adresse som er satt i den kategorien, vil oppslaget sperres. Du kan også legge til dine egne adresser.

OpenDNS er et alternativ til deg som ikke har Windows eller vil styre med sperrefunksjoner.

Rett i ruteren
Et annet alternativ er å gå rett i ruteren. De fleste moderne rutere har funksjoner (access control, web filter osv.) som gjør at du kan sette regler for bestemte datamaskiner på nettverket (filtreres som regel på IP- eller MAC-adresse). Typisk kan det være å stenge for nettilgang mellom bestemte tidspunkter, sperre for bruk av visse porter (for å stoppe online-spilling) eller blokkering av bestemte nettsider.

Akkurat hvilke muligheter som finnes varierer fra ruter til ruter. Sjekk manualen til din modell din for detaljer.

KidZui
Kontroll kan også være å gi barna full frihet innen sikre rammer. KidZui er en egen nettleser som legger seg i fullskjermsmodus og gir barna tilgang til drøssevis av videoer, spill og nettsteder som er egnet for barn. Alt innhold er forhåndsgodkjent av foreldre som er like nervøse som deg, så dette kan være en grei måte å introdusere datamaskinen og internett for de aller minste.

Som en bonus kan KidZui også konfigureres slik at den ikke kan lukkes uten et passord. Det betyr at din håpefulle ikke får mulighet til å snoke rundt på PC-en din og slette alle jobbfilene dine. Den kan også settes opp slik at du mottar rapporter om hva det drives med.

KidZui er tilgjengelig for Mac OS X, Windows og som en plugin til Firefox.

Les også: Derfor bør barna spille dataspill