Syv av ti nordmenn sier ferievanene endret seg etter at de fikk barn, og et stort flertall sier de i stor eller svært stor grad lar barna påvirke ferievalget sitt, ifølge en undersøkelse Respons har gjort for Star Tour nylig.

Det gjelder først og fremst hvor de reiser, når de drar og hvilket hotell de skal bo på. Oslofolk lar seg påvirke mest, mens nordlendingene er minst påvirkelige viser undersøkelsen.

Det å reise med små eller store barn behøver ikke være et ork, men kan bli en flott opplevelse for alle. Her er noen tips vi håper kan bidra.

Før reisen med barn

Planlegging

1. La barna få et eierforhold til turen. La dem også bli med å bestemme noen av aktivitetene, hotellet og/eller destinasjonen.

2. Varm opp gjennom å lese bøker, se filmer og spise lokal mat fra landet dere skal til.

Feriepenger

3. Gi barna hver sin sparebøsse der de kan legge én mynt hver dag frem til avreise. Det blir deres feriepott til fritt bruk.

Pakke selv

4. La barna selv få pakke og ha ansvaret for en liten trillekoffert eller sekk med bamse, leker, lesestoff og klær de har lyst til å ha med.

Pass

5. Husk at alle barn også må ha pass ved reiser der dette er påkrevd. Barnet må selv være med ved søknad om pass, også spedbarn. Minst én forelder må være med.

Under reisen med barn

Opplevelser

6. Lokaliser grønne lunger i byen og andre ting som kan interessere barna. Barnevennlige aktiviteter kan for eksempel være lekeplasser, akvarier, tekniske museer, dyrehager eller fornøyelsesparker.

7. Barn ser og opplever ting annerledes enn voksne, og deres versjon bør også respekteres. En artig pinne småen finner ved kanten av Grand Canyon kan være vel så fascinerende som utsikten.

Tilpasset tempo

8. Ikke legg opp et for tett program, og ha god tid til å utforske, leke og løpe fra dere.

Transport

9. Lange transportetapper gjøres mer overkommelige med velvalgt underholdning, reiseleker, friskt vann og sunn veimat.

Etter reisen med barn

Minnebok

10. La barna lage sin egen minnebok fra ferien. Noter ned «rare» ting dere ser og tegn noe fra hver dag. Billetter, postkort, blader, foto og andre ting kan brukes.

Hverdagsliv

11. Det kan ta litt tid å venne seg til hverdagens søvn- og spisemønster igjen. Ikke stress endringene, men ta overgangen i små steg.

Barn og reisehelse

Helsetrygdekort for barn

12. Husk å skaffe barnet et gyldig europeisk helsetrygdekort. Kortet dokumenterer innehaverens rett til nødvendig helsehjelp på lik linje med landets egne statsborgere innen EØS og i Sveits.

Vaksiner for barn

13. Kontakt i god tid din lokale helsestasjon og forhør deg om anbefalte vaksiner og lignende. Se også reiserådene på UDs landsider.

Reisesyke barn

14. Barn blir oftere rammet av reisesyke enn voksne. Oppmuntre dem til å følge med på veien (eller sjøen, om dere reiser med båt). Ikke gi barna søtsaker eller for mye mat rett før reisen, og unngå alt som kan gi ubehagelig lukt. Legemidlene Peremesin og Postafen kan brukes av barn ned til ett år, mens Marzine kan brukes av barn ned til to år. SeaBand akupressurarmbånd og ingefærtabletter er et par andre tips.

Barnas ferieapotek

15. Ta med et lite, men velvalgt ferieapotek med i alle fall plaster, sårrensemiddel, smertestillende, solbeskyttelse, reisesykemiddel, våtservietter og middel mot feriemage.

Reisetips for de aller minste

Flytips

16. Sitter babyen og får melk på flaske eller sutt, er sjansen mindre for smertefulle dotter i ørene, enn om du ammer under flyturen.

Pakkeliste

17. Ha med bleier, luktfrie bleieposer, engangsservietter, flasker og tuber i reisestørrelse (under 100 ml ved flyreiser) med babysåpe og krem, babydyne, smekke, kluter, stelleteppe, bæresele samt egnet solbeskyttelse.

Barnevennlig overnatting

Hotell

18. Nettstedet Family Vacation Critic har kåret følgende ti hotellkjeder er de beste for barnefamilier:

* Loews Hotels & Resorts
* Hyatt Hotels & Resorts
* Embassy Suites
* Holiday Inn Hotels & Resorts
* Comfort Inn & Suites
* Westin Hotels & Resorts
* Homewood Suites by Hilton
* Wyndham Hotels & Resorts
* Kimpton Hotels & Resorts
* Residence Inn by Marriott

19. Aol Travel holder på sin side en knapp på disse fem:
* Ritz-Carlton Hotels
* Fairmont Hotels
* Four Seasons Hotels
* Westin Hotels
* Hyatt Hotels

Charterferie

20. Mange barnefamilier har lagt sin elsk på ferieformen All Inclusive, og konseptet er da i stor grad spesialtilpasset nettopp denne målgruppen. Alle charteroperatører har i dag et utvalg av slike resorter og hotell i sine kataloger.

21. De familievennlige Sunwing Resorts til Ving, som det for tiden finnes tretten stykker av, har skandinaviske barneklubber, barnevennlige basseng og barnepass.

22. Apollo Family er familiehoteller som ligger barnevennlig til, har egne barnebasseng og romslige rom.

23. Star Tour har en rekke tilbud for store og små barn på sine resorter, som for eksempel Babycorner, Bamseklubben (fra 3 år), Ferieeventyr (6 og 11 år) og frisonen Hang Out (12-15-åringene).

24. Tyrkiareiser har et utvalg hoteller som gir spesialpris for voksne som reiser alene med barn utenom skoleferien, og barnepriser opp til 17 år på alle sine leilighetshotell samt en del All Inclusive-steder.

25. Nazar har tilbud som Captain Nemos piratklubb og Swim a’hoy svømmekurs på sine Nazar Collection-resorter, og barnepris opp til 17 år på enkelte steder.

Leie feriebolig

26. Leier familien leilighet eller hus i ferien, får dere mer frihet enn på hotell, særlig om dere er på storbyferie. Med for eksempel eget kjøkken og adskilt rom til ungene, kan dere nyte måltider uten bekymring for å forstyrre andre, og de voksne får plass til å nyte kveldene etter at ungene har lagt seg. Dere har også et hyggelig sted å trekke dere tilbake når storbyens kaos blir for mye.

> Wimdu

> Home Away

> Novasol

Barn og bil

Barnevennlig taxi

27. Mange steder er det vanskelig å få tak i barnesete i drosjene og det er ikke fristende å kjøre med barna på fanget. Her er et utvalg barnevennlige drosjeselskap:

> Flyplasstaxi med barnesetegaranti i London

> Barnas taxi i New York

> Barnevennlig taxi i Dublin

> Barnesete er en selvfølge sier de i Wien

Barnesete i leiebil

28. Alle seriøse bilutleieselskap skal ha tilbud om barneseter, men du kan risikere at det ikke er bakovervendte seter tilgjengelig. Det er også rapportert om tilfeller der leie av to barneseter i en bil, kostet mer enn leie av selve bilen! Sjekk derfor og avklar tydelig – helst skriftlig per e-post – på forhånd.

Barnevennlige byer

29. Da Lonely Planet for et par år siden kåret verdens mest barnevennlige byer, så listen slik ut:

1. Oaxaca, Mexico
2. Istanbul, Tyrkia
3. London, England
4. Los Angeles, USA
5. Vancouver, Canada
6. Lisboa, Portugal
7. København, Danmark
8. Singapore
9. Sydney, Australia
10. Roma, Italia

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir