Gå til sidens hovedinnhold

Stanser salg av barneleker

Leker som følger med bladene Prinsesser og Witch inneholder ulovlige stoffer.

Oslo (ANB): Barneleker som følger med to ulike tegneserie-blader inneholder helseskadelige stoffer. Nå må salget stoppes.

En kontroll gjennomført av Klima- og forurensningsdirektoratet avslørte at klistremerkene, som brukes til ørepynt og tatoveringer, inneholder stoffer som er ulovlige i leketøy.

Dermed pålegges Egmont Serieforlaget – som gir ut bladene Prinsesser og Witch – umiddelbart å stoppe salget av de aktuelle klistremerkene. De ligger ved i henholdsvis utgavenummer seks og fire i 2010 av de respektive tegneseriene.

Skadelig lim
Det er limet på ørepynten og tatoveringene som blant annet inneholder akrylsyre og 2-etylheksyl-akrylat – som begge er klassifisert som helseskadelige.

Direktoratet beroliger samtidig dem som allerede måtte ha kjøpt tegneseriene. Det er nemlig ikke sannsynlig at barn blir alvorlig syke av disse klistremerkene.

– Det er svært sjelden at noen blir syke på grunn av ett enkelt produkt. Det store problemet er at vi utsettes for mange ulike kjemikalier hver dag, fra forbrukerprodukter, fra lufta vi puster og fra maten vi spiser. Vi samler opp disse stoffene i kroppen fra vi er barn. Denne kjemikaliecocktailen er vi og forskerne alvorlig bekymret for, sier direktør Ellen Hambro i Klima- og forurensningsdirektoratet.

Stoffene i barnelekene som nå må trekkes tilbake fra markedet har påviste helseskadelige egenskaper. Stoffene er derfor forbudt i leketøy og småbarnsprodukter.

Leveres tilbake
– Produsenter, importører og forhandlere har ansvaret for at produktene de omsetter er lovlige og trygge, sier Ellen Hambro.

Hun har følgende råd til forbrukerne med hensyn til hvilke produkter man trygt kan legge i handlevognen.

– De enkleste rådene er å kjøpe produkter med de offisielle miljømerkene Svanen og Blomsten. Finner du ikke det, så spør i butikken etter produkter uten farlige stoffer og krev dokumentasjon på det. Forbrukerpress bidrar til at produsenter og butikker skjerper seg, sier Hambro.

Kunder som har kjøpt produkter med klistremerkene som nå trekkes tilbake, oppfordres til å returnere disse til forhandler. (ANB)

Kommentarer til denne saken