Gå til sidens hovedinnhold

- Barnløshet for menn er tabu

- Du deler ikke dette med dine venner på fotballpuben, sier terapeut.

(SIDE2): Side2 skrev tidligere denne uken om doktoravhandlingen til britiske Robin Hadley. Hadley tar doktorgrad på ufrivillig barnløshet hos menn og hvordan de reagerer på ikke å få barn.

Hadleys poeng er at menn er like «verpesyke» som kvinner, og de gjennomgår både depresjon, aggressive følelser, sjalusi og følelse av ensomhet og isolasjon, følelser de selv knytter til at de er barnløse. Han har blant annet fremstilt funnene sine i artikkelen «Involuntary childless men and the desire for fatherhood», samforfattet med Terry Hanley og publisert i Journal of Reproductive and Infant Psychology (publisert januar 2011),

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Følelsen av desperasjon var spesielt fremtredende i 30-årene opp mot 40-årene. Men avtok så for mange. Likevel har svært mange barnløse menn han har intervjuet uttrykt at de føler noe er blitt tatt fra dem siden de ikke er fedre.

Denne artikkelen er nummer to i en serie av flere:

LES FØRSTE SAK HER : Menn blir også verpesyke

Oversett
- Dette taler imot den vanlige tankegangen om at kvinner i større grad ønsker seg barn enn menn og at det først og fremst er kvinner som har mange negative følelser rundt det å være barnløs, sier Hadley.

Men menns følelser rundt barnløshet blir ofte oversett. Og de snakker sjelden eller aldri om det selv. Fertilitetsbehandling og dens psykiske sider konsentrerer seg gjerne om kvinnen.

Dette gjenspeiler både vår kultur og samfunnsstruktur, mener Robin Hadley. Hadley oppdaget at det finnes sværrt lite research på menns følelser rundt barnløshet.

Vil du fortelle vår journalist din historie, send oss gjerne en mail på denne adressen . Du kan være anonym.

- I de fleste samfunn er foreldrerollen og det å ta seg av noen sterkt knyttet til kvinnen, og samfunnets struktur og kultur forsterker det. Kvinnen er omsorgsfull, full av følelser og hjemmets skaper. Mannen er forsørgeren, stoisk, rasjonell og handlingskraftig. Av mange grunner, og blant annet fordi tradisjonen har sett mannen som den mektige part, har fruktbarhet ofte vært forbundet med kvinnen. Det gir mannen få andre alternativer enn å bli merket som maskiner som ikke kan ha feil, sier Hadley.

- Må føle seg trygge
At det er tabu for menn å snakke om barneønske og barnløshet, er noe både Robin Hadley og den svenske forfatteren og journalisten Anna Bratt vet en del om.

Anna Bratt er forfatter og medisinsk reporter i avisen Dagens Nyheter i Sverige. I disse dager er hun aktuell med boken «Vänta på barn. Fertilitetshandboken».

- Jeg tror det er vanskelig for mange menn å snakke om sin egen barnløshet, Menn som jeg har intervjuet i arbeidet med boken min sier at de nesten aldri har lest om mannlig barnløshet eller fertilitet. I diskusjonsfora på nettet er det oftest bare kvinner som er aktive og derler sine erfaringer. Infertilitet er et tabu for mange menn, mente et par menn som jeg intervjuet, sier Anna Bratt til Side2.

Den samme opplevelsen har Robin Hadley, og andre forskere før han. Det er ikke enkelt å finne menn som vil stille i slike studier.

- Min erfaring er at menn faktisk vil snakke om det, men de gjør det bare om de føler seg trygge og at de har kontroll over situasjonen. Når jeg har gjort mine undersøkelser, så har alle menn jeg har snakket med ønsket å vite om jeg hadde barn før jeg ble intervjuet, sier Robin Hadley til Side2.

Robin Hadley har ikke egne barn og sier han alltid har ønsket å bli far, men at det ikke har klaffet. Det har åpnet dører for ham når han har studert temaet om ufrivillig barnløshet hos menn.

LES ROBIN HADLEYS HISTORIE HER

- Skyter med løskrutt
Noe av problemet er at det mangler et seriøst vokabular for å snakke om menns problemer med å få barn. Mens det finnes få «økeord» for kvinners ufruktbare tilstand, får mannfolk ofte høre at de har «dårlige svømmere» eller at de skyter «med løst krutt».

- Antakelsen er at «alle er fertile» og siden mannen tradisjonelt har forsørget for kvinnen, er også en av de delte pliktene å sørge for at det blir barn. Dette er en naturlig del av livssyklusen og er bygget inn i både samfunn og kultur, sier Hadley.

Når et par ikke kan få barn, er imidlertid Bratts og Hadleys inntrykk at menn har det like ille som kvinnen.

Blir «prosjektleder»
- Men mange menn undertrykker sine følelser og sin infertilitetskrise. Noen kan få problemer med å prate om det, hvilket fører til at partneren deres oppfatter det som at de ikke bryr seg. En del menn tar på seg rollen som «prosjektleder», som vil ta ansvar for situasjonen og bare fikse det. Enkelte menn føler til og med at de må støtte sine egne og sine partners urolige foreldre, det vil si de blivende besteforeldrene, sier Anna Bratt.

Terapeut Tone Bråten jobber utelukkende med par som opplever at de ikke klarer å få barn sammen og som gjennomgår fertilitetsbehandling i samarbeid med Frøyaklinikken. Hun gjenkjenner «prosjektlederrollen».

- Når par kommer til meg, er de jo motivert for å snakke om det. Men mange kvinner ønsker nok å ha med seg mennene fordi de skal forstå dem bedre. De føler at det er de som gjennomgår alt fra hormonstimulering til gynekologibesøk. Jeg merker at når jeg gir menn forståelsen av at jeg spiller på deres lag, så setter de pris på å bli sett og forstått og er takknemlige for å få råd, sier Bråten til Side2.

Hun sier menn reagerer nettopp med å fokusere på kvinnens behov. De er mer handlingsrettet og løsningsorientert enn kvinnene.

-I de tillfellene det blir fastslått at problemet ligger hos dem, kan menn føle både skam og skyld overfor det kvinnen må gjennom. I det mannen får bekreftet at det er deres sædkvalitet som er dårlig, blir mange også redde for hvordan det skal gå med forholdet og at kvinnen skal forlate dem, sier hun.

At menn ikke nødvendigvis snakker om barneønsket og barneforsøkene fikk også foreningen Ønskebarn erfare da de forsøkte å arrangere uformelle ølkvelder for menn som er i barneprøvingsprosessen. Det gikk rett og slett ikke, forteller Bråten.

- Det er få menn som deler dette med andre på fotballpuben, sier hun.

- For mange er det ikke å få barn en uventet situasjon der det også dukker opp uventede tanker, sier Tone Bråten.

Kommentarer til denne saken