Gå til sidens hovedinnhold

«Downton Abbey»-drama fra virkeligheten

80-årig baron har sju døtre - men de får ikke arve familiegodset.

(SIDE2): I første sesong av den britiske tv-suksessen «Downton Abbey» kretser mye av handlingen rundt det faktum at jarlen av Grantham har tre døtre, som ikke kan arve familieeiendommen Downton Abbey. Etter at «Titanic» forliser, dør de nærmeste mannlige arvingene (som familien kjenner), og en fjern slektning – advokaten Matthew Crawley – seiler opp som ny arving til godset og adelstittelen.

Problemstillingen er stadig aktuell i Storbritannia, og nå er det ifølge Daily Mail baronen av Braybrooke som krever at loven endres slik at døtre likestilles med sønner når det gjelder arveretten til godsene. Den 80 år gamle baronen har nemlig sju gjenlevende døtre, mens den nærmeste arvingen er en fjern slektning.

Den britiske regjeringen har endret loven som regulerer arveretten til tronen, og mange mener det er naturlig at lovverket som regulerer arv av adelstitler og gods også bør bli mer tidsmessige.

Datteren driver godset
Tidligere var det mulig å arve tronen også om man var kvinne (slik det skjedde da Elizabeth II ble dronning i 1952), men fram til nå har kvinner stilt bak menn i arverekken, slik at prinsesse Anne ble forbigått av sine yngre brødre Andrew og Edward da hun ble storesøster.

Når prins William og hertuginne Kate får sitt første barn, vil barnet uansett kjønn bli nummer tre i arverekken, bak sin bestefar Charles og pappa William - men slik er det altså ikke for adelstitler.

Den aldrende Lord Baybrooke er for skrøpelig til selv å drive godset Audley End, ved Saffron Walden i Essex, og har overlatt den daglige driften av eiendommen, som er på drøyt 24.000 mål, til sin eldste datter.

Fjern slektning har arveretten
Amanda Murray har lagt karrieren som interiørdesigner på hylla for å ta på seg oppgaven, men når faren engang dør, må hun med dagens regelverk se at godset går i arv til en fjern slektning som hun aldri har møtt.

- Det koker ned til dette: Hvis jeg hadde vært mann, ville jeg sittet trygt. Min stakkars far fikk ingen sønner, bare døtre. I en tid med likestilling er det diskriminerende at jeg ikke kan arve min fars tittel, sier Amanda Murray (50).

Arvingen til tittelen Baron of Breybrooke er Richard Neville, Amanda Murrays femmenning, en 35 år gammel entreprenør som ikke vil uttale seg om problemstillingen.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album

Kommentarer til denne saken