Gå til sidens hovedinnhold

Bass-stemmen

Eberhard Weber var en viktig del av soundet til Jan Garbarek Group fra 1982 til 2007. Her får vi hyggelige tilbakeblikk.

Eberhard Weber
Résumé
ECM/Grappa/Musikkoperatørene

Den tyske bassgiganten Eberhard Weber runder 73 år i disse dager. Etter at han blei ramma av slag i 2007, har han ikke vært i stand til å spille og ei viktig og særegen stemme har vært fraværende. Spesielt har dette vært merkbart i Jan Garbarek Group der Weber bokstavelig talt spilte ei sentral rolle.

På de mange hundre Garbarek-konsertene de gjorde sammen gjennom 25 års samarbeid, spilte alltid Weber ei solo-avdeling. Det skjedde både fordi mannen med den unike sounden og den spesielle fem-strengers elektriske ståbassen skulle få vist fram sin egenart, men ikke minst fordi denne seansen var viktig for å dele opp de forskjellige avdelingene i konsertene.

Heldigvis tok lydherrene til Jan Garbarek Group opp mange av konsertene og nå har Weber hørt gjennom rundt 100 konserter med ca 15 timer med bass-soloer. Av det har han plukka ut en liten time med 12 låter som har fått navn etter hvilken by på kloden de blei spilt i. De gir oss mangfoldet i uttrykket til Weber og like mange unike stemninger som det er låter. Samtidig er det en flott påminnelse om hvilken enorm historieforteller Eberhard Weber er.

Weber og produsent Manfred Eicher har også «invitert» inn to av de viktigste samarbeidspartnerne til Weber gjennom mange år på noen av spora: Den amerikanske trommeslageren og perkusjonisten Michael DiPasqua og Garbarek på enten sopran- og tenorsaksofon og seljefløyte. Det har ikke nødvendigvis vært enkelt å finne «rom» i Webers ofte tette soli, men nok en gang har Eicher & Co funnet de rette åpningene.

Det er fortsatt godt å ha Eberhard Weber med oss. Dette tilbakeblikket på en viktig del av hans karriere understreker hvilken viktig rolle han har spilt i den moderne jazzhistoria og du verden så godt det gjør å høre den unike sounden igjen.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken