Gå til sidens hovedinnhold

Det er ikke klor som gir deg røde bassengøyne, det er urin

Dette vil få deg til å droppe bassenget i ferien.

(SIDE2): Joda, det er ikke stort mye som frister mer enn å legge seg ved bassengkanten i tretti plussgrader, med en kald drink og en god bok. Bassengkanten er gjerne synonymt med ordet ferie for mange.

Men, nå dukker det altså opp et skår i gleden. Senteret for smittefare i USA advarer folk om alle bakteriene som finnes i bassenger, melder Womenshealthmag.

Røde øyne

Vi har alle opplevd å komme opp fra bassenget med rødsprengte øyne, og skylde på kloren for at det svir og klør litt. Nå viser det seg imidlertid at det slettes ikke er kloren som gir deg røde øyne, men urin og svette som befinner seg i bassenget.

- Klorinen binder seg med alle stoffene den prøver å drepe på kroppen din, og danner kjemiske reaksjoner. Det er det som irriterer øynene dine, sier Michael J. Beach, direktør for senteret for smittefare.

Enkelt forklart er det reaksjonen mellom klorin og urin, svette eller andre kroppslige væsker med bakterier, som skaper irritasjonen i øynene. Eller tørrhosten du ofte opplever etter å ha badet.

Det er den innestengte kjemiske reaksjonen i lungene dine som får deg til å hoste.

Om du er en av de som tror på myten om at det finnes sikre bassenger, fordi vannet skifter farge om noen skulle urinere, må vi dessverre skuffe deg.

- Det er bare en myte som er laget for å skremme folk fra å tisse i bassenget. Det finnes ikke et slikt stoff, sier Beach.

Immun mot klor

Det stopper imidlertid ikke der. Det har seg slik at det har vært en økning av sykdommer som bryter ut i offentlige svømmebasseng, takket være voksne og barn som svømmer mens de har mageproblemer og diare.

Det holder heller ikke å skylde på spedbarna i den grunne enden av bassenget. Det har nemlig utviklet seg en mer aggressiv magebakterie, som er resistent mot klorin.

- I og med at klorinen ikke biter på den, er vi nødt til å holde den ute fra bassenget i utgangspunktet. Dette er grunnen til at det er så viktig å dusje før du hopper i bassenget, sier Beach.

Selv om du ikke regelrett legger igjen avføring i bassenget, holder det at noen av bakteriene sitter på kroppen din, og når tusen personer bruker det samme bassenget, vil denne mengden bakterier faktisk utgjøre en god del.

Forholdsregler

Det finnes imidlertid enkelte forholdsregler du kan ta, slik at det blir lettere for både deg selv og andre å unngå smitte i bassenget.

Hold deg unna bassenget om du er syk for å beskytte andre, og hold deg unna bassenget om du har åpne sår for å beskytte deg selv.

Ha alltid i bakhodet at du kan bli smittet og komme i kontakt med bakterier i havet også. Man tenker gjerne at havet er for stort til at bakteriene utgjør en forskjell, men det er altså nok å svømme ved siden av en med magevirus, for å bli smittet selv.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken