The Dark Knight – USA 2008. Regi: Christopher Nolan. Med Christian Bale, Michael Caine, Heath Ledger, Maggie Gyllenhaal, Aaron Eckhart.

Aldersgrense 15 år

«The Dark Knight» er kompakt, velspilt, velfortalt overflødighetshorn av en mørk historie.

Det er skuespillerne, og kanskje spesielt den mye omtalte Heath Ledgers fortjeneste - men først og fremst er det et resultat av brødreparet Christopher og Jonathan Nolan som sammen har skapt filmen.

To filmer i én
Som regel klages det på at actionfilmer ofte bruker nettopp biljakter og annet på å skjule en heller tynn historie. Ikke så i «The Dark Knight». Nolans andre flaggermusforsøk er nesten to filmer i en. Det merkes på lengden, men det går likevel unna i forrykende tempo.

Historien om den mørke ridder utfordrer publikum på det gode og det onde. Det er nemlig ingenting som er helt hvitt eller helt svart i Gotham City.

I Batmans by har endelig politiinspektør Jim Gordon (Gary Oldman) fått overtaket på byens rå kriminelle, takket være støtten fra Batman aka mangemillionæren Bruce Wayne. Da byen får en ny statsadvokat i Harvey Dent (Aaron Eckhart) oppjusteres jakten ytterligere.

Spillereglene endres
Spillereglene endres og risikoen høynes betraktelig. Bruce Wayne eller Batman på sin side strever også med at Rachel Dawes, hans livs kjærlighet, har forlatt ham til fordel for nettopp Harvey Dent.

Kanskje ikke så rart ettersom de to mennene har en del like egenskaper.

Men ingen av de involverte har regnet med mannen som kaller seg The Joker. Psykopaten har tilsynelatende ingen agenda for sin ondskap. Hans regler er ikke-eksisterende.

Det er denne rollen som ble Heath Ledgers svanesang, og som Jack Nicholson gjorde så berømt i sin tolkning.

Oscar-nominasjon verdig
Du tenker egentlig lite på at Ledger faktisk har gått bort. Han skaper en strålende, fascinerende og maskert figur som er langt fra de rollefigurene vi har sett ham gjøre før.

Innsatsen er en Oscar-nominasjon verdig, men hans spill støttes av solide tolkninger over hele linjen. Både Christian Bale, Aaron Eckhart, Gary Oldman og Michael Caine gjør sitt til at «The Dark Knight» blir severdig og at deres figurer blir mer enn sjablonger.

Svakest tegnet er Rachel Dawes, men Maggie Gyllenhaal gjør sitt beste for å gi henne nyanser.

Action for gutta
Nå har det vært snakket mye om den solide historien, og de formfullendte figurene. Selvfølgelig er«The Dark Knight» også en film som gir store og mindre gutter alt de måtte drømme om av action, råtøffe Batmobiler og stilige tekniske innretninger.

Men filmen har altså en grundig historie som gjør at «The Dark Knight» bør appellere til begge kjønn. Røff, kompleks, fascinerende og helt i Gotham Citys mørke ånd. «The Dark Knight» er en kjempe av en film.