Gå til sidens hovedinnhold

Hvilke batterier er best?

Vi har testet 16 AA- og AAA-batterier. Resultatene vil overraske deg!

Det meste av trådløst og elektronisk utstyr bruker batterier: Digitalkameraet, tastaturet, musa, fjernkontrollen og så videre.

Hvis du ikke allerede har investert i oppladbare batterier og en lader, har du garantert stått nede i kiosken og betalt en formue for engangsbatterier.

De oppladbare batteriene er som oftest billigst å bruke i lengden, men i de dingsene som lader ut batteriet veldig langsomt – som for eksempel fjernkontrollen i stua – er det faktisk engangsbatteriene som holder best på strømmen.

16 batterier under lupen

Og det kan absolutt lønne seg å tenke seg godt om før du kaster deg over «det første og beste» i butikken:

De dyre merkevarene er nemlig sjelden verdt pengene, og det er langt fra gitt at de varer lengre eller gir bedre ytelse enn de billigste batteriene.

Vi har forsynt oss i butikkhyllene med åtte batterier av typen AA og åtte AAA (de som er litt mindre) fra noen av verdens største produsenter, for å se hva du faktisk bør velge.

Sånn testet vi

Vi har kjøpt alle batteriene i vanlige butikker. Siden noen av batteriene blir billigere hvis du kjøper flere pakker av gangen, har vi regnet om prisen for de enkelte pakkene.

Vi testet batteriene på to måter: Langsom utladning og hurtig utladning. Den langsomme utladningen besto i at vi lot batteriene drive et leketog helt til det stoppet. Den raske utladningen gikk ut på å avfyre blitzen på et digitalkamera konstant, helt til kameraet slo seg av.

AA-batterier

Neste gang du er innom IKEA, kan det lønne seg å kjøpe en pakke eller to med deg hjem. For det er i disse du får både den beste ytelsen og den laveste prisen.

Philips-batteriet tar riktignok en knepen seier i togtesten, men bare så vidt - og prisen er mye høyere.

AAA-batterier

Hvis du bare er ute etter lengst mulig levetid på batteriet, er det Duracells AAA-batterier du bør kjøpe. De klarte seg utmerket i både togtesten og blitztesten. Totalt sett var de overlegne de andre testdeltakerne.

Det negative er prisen på nesten 10 kroner stykket, som er ganske brutalt i forhold til de billigste. Tar man prisen med i beregningen, kan det ikke på noen måte lønne seg å kjøpe Duracells batteri, for du kan kjøpe fem av IKEAS svært gode AAA-batterier for samme pris som ett enkelt Duracell-batteri.

En ekstra pluss i margen for Duracell er at produsenten har valgt å plassere en lur liten batterimåler på siden av batteriene, så man med et enkelt trykk kan se hvor mye strøm det er igjen på det.

Mer fra Komputer for alle:

Kommentarer til denne saken