En mobil med et batteri som raskt går tomt er kanskje det som irriterer folk flest mest når vi snakker om mobiltelefoner.

Se bare på hvor raskt folk begynte å snakke om at nye iOS 7 tappet batteriet på iPhone raskere enn med iOS 6.

For samtidig som mobilbatteriet har fått økt kapasitet, har større skjermer, flere funksjoner og kraftigere prosessorer gjort sitt til at vi ikke har sett noen dramatisk økning i mobilens batterilevetid. Før smarttelefonens inntog på markedet var det ikke uvanlig at de beste mobilene hadde en standbytid på flere uker. Nå er vi fornøyd om mobilen holder gjennom en aktiv arbeidsdag.

Mobilen Galaxy Note fra Samsung kan være et eksempel på utviklingen. Den første Galaxy Note ble lansert i 2011. Da med 5,3 tommers skjerm og et batteri på 2500 mAh. Et år senere kom Galaxy Note II med 5.5 tommers skjerm og et batteri på 3100 mAh. I år ble Galaxy Note III lansert med en enda større skjerm på 5.7 tommer og et batteri på 3200 mAh.

Men selv om batterikapasiteten fra Note I til Note II økte, så falt faktisk batterilevetiden på Note II. Vi har ennå ikke testet Galaxy Note III.

Windows Phone best?

Men hvilke av årets mobiler som er i salg nå har best batterilevetid? Vi har sett gjennom alle mobilene vi har testet hittil i år og laget oversikten du ser lenger ned i saken.

Her er det Windows Phone som viser styrke og kaprer tre av de fem første plassene. Selv om utvalget er litt lite, så er snittmålingene våre på Windows Phone nesten en time bedre enn på Android.

Det er en billigmobil fra Huawei som går helt til topps. Huawei Ascend W1 leverer over 9 timers batterilevetid, noe som er veldig bra. Mobilen koster kun 1290 kroner og er batterimessig et godt kjøp.

Vi har også valgt å ta med iPhone 5, selv om den ble lansert i fjor. Dette er fortsatt en bestselger. På vår oversikt havner iPhone 5 på en sjetteplass. Vi har ennå ikke testet batterilevetiden på iPhone 5 med iOS 7.

I snitt så klarer telefonene vi har testet i år 5 timer og 49 minutter i vår test.

Det er billigmobilen Huawei Ascend W1 som har scoret best på batterilevetid

Slik har vi testet

Vi tester batterilevetiden ved å skru på flymodus (alle nett av) og så spille av en video (full HD) med full lysstyrke på skjermen til batteriet er helt tomt.

Dette er en salgs utholdenhetstest og med normal bruk vil man naturligvis oppleve en batterilevetid som er langt bedre. De fleste mobiler har også en batterisparefunksjon som gjør at den faktiske brukstiden øker.

Det finnes også mange ting du kan gjøre selv for å forlenge batterilevetiden.

Skjermen er den enkeltkomponenten som bruker mest strøm. Her kan du velge å overstyre den automatiske lysstyrken og sette den manuelt på et lavt nivå. På sommeren fungerer det dårlig, men i et høst- og vintermørkt Norge kan det fungere godt.

Listen under inneholder med få unntak alle mobiler vi har testet i 2013 og noen få modeller vi testet sent i 2012.

Artikkelen er først publisert på klikk.no/teknologi. Les også:

Se bildene fra nye Nokia Lumia 1020

Så bra er iPhone 5S

Ti ting du bør kunne på iOS 7

Test: ZTE Nubia Z5