Gå til sidens hovedinnhold

Farlige menn på sjøen

25 av totalt 31 omkomne i fritidsbåtulykker i 2009 var menn over 41 år.

Tallene bekymrer Sjøfartsdirektoratet og Redningsselskapet som har fått i oppdrag å lage en kampanje til sommeren rettet spesielt mot voksne menn som ferdes på sjøen.

- Dette viser at det er riktig å bruke all den innsatsen vi gjør rettet mot barn og unge i kampanjen «Vis Sjøvett». Tallene viser også at det er stort behov for å rette ny innsats mot voksne menn, uten vest i åpne båter, sier kommunikasjonssjef i Redningsselskapet, Ernst Larsen.

Nærings- og handelsdepartementet støtter kampanjen økonomisk.

- Flyteplagg er avgjørende
I fjor omkom 31 personer i fritidsbåtulykker i Norge. De fleste ulykkene skjedde på våren og om høsten, viser tall fra Sjøfartsdirektoratet.

Bruk av flytevest kunne trolig reddet flere av disse, mener underdirektør i Sjøfartsdirektoratet, Bjørn Reppe.

- Vi anbefaler sterkt at personer som er ute i små åpne båter påfører seg flyteplagg. Statistikken viser at flyteplagg ofte er avgjørende for om en person som havner i vannet overlever, sier han.

- Målet vårt er at redningsvesten, som likevel må være om bord, skal opp av stuerommet og kles på i det man entrer båten - og beholdes på under ferden. Det vil trolig kunnet redde halvparten av de mennene som druknet fra åpen båt i fjor, mener Ernst Larsen.

Hordaland, Sør-Trøndelag og Nordland topper statistikken med fem dødsulykker hver.

Faller over bord
Hele 25 av de totalt 31 omkomne i fritidsbåtulykker i 2009 var voksne menn. Av de omkomne i 2009 var 28 menn, 1 kvinne og 2 barn.

- Fall over bord og kantring ved bruk av små åpne båter, med 12 tilfeller hver, var den hyppigste årsaken til at personer havnet i sjøen og druknet. Mange av disse ville sikkert overlevd dersom de var påført flytevest, sier Bjørn Reppe.

Fire personer mistet livet som følge av grunnstøting.

I 2008 omkom 30 personer i fritidsbåtulykker i Norge. 22 av disse var over 41 år. Tall fra tidligere år bekrefter samme tendens - menn over 40 år topper statistikken over dødsulykker i forbindelse med bruk av fritidsbåt.

Lite fyllekjøring
Et positivt trekk ved statistikken er at kun en person av de ni personene som ble undersøkt, var alkoholpåvirket.

- De siste ti årene har alkoholpåvirket omkomne vanligvis utgjort omlag halvparten av de undersøkte. Dette kan tyde på at holdninger også er i ferd med å endres på dette området, og at det er ikke lenger sosialt akseptabelt å kjøre båt i fylla, sier Bjørn Reppe.

Den lovlige promillegrensen for å føre fritidsfartøy under 15 meter er 0,8.

1. mai i år innføres obligatorisk båtførerbevis for personer født i 1980 eller senere.

- Faller man i denne aldersgruppen er det viktig snarlig å ta båtførerprøven. Venter man, kan man risikere å havne i kø sammen med mange andre som tilsynelatende «sitter på gjerdet», sier Bjørn Reppe i Sjøfartsdirektoratet. (ANB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken