Gå til sidens hovedinnhold

BBC-sjef må forklare seg om krangel med Blair

I dag stiller BBCs toppsjef Greg Dyke i vitneboksen i forbindelse med høringene om våpeneksperten David Kellys død.

Dyke må forklare seg om striden mellom BBC og den britiske regjering, etter at BBC-reporter Andrew Gilligan beskyldte regjeringen for å ha "spritet opp" en rapport om irakiske våpen.

Det melder NTB.

David Kelly, som arbeidet som våpenekspert i forsvarsdepartementet i London, ble avslørt som Gilligans kilde og etter å ha blitt spurt ut i en parlamentskomité, begikk han selvmord den 18. juli i år.

Selvmordet utløste en storm av kritikk mot statsminister Tony Blair og hans regjering. Spørsmålet om BBCs rolle i saken ble skjøvet i bakgrunnen, men nå rettes søkelyset igjen mot den respekterte britiske allmennkringkasteren.

Ifølge Mediaguardian er det en overraskelse at Dyke må forklare seg. Sjefen for nyhetsdivisjonen i BBC, Richard Sambrook, avga vitnemål i forrige måned, og det var forventet at Dyke skulle slippe unna spørsmål fra den erfarne dommeren Lord Hutton som leder kommisjonen.

I kjølvannet av selvmordet og skarp kritikk fra regjeringen om dekningen av Kelly-saken fra BBC-reporter Andrew Gilligan, var strategien aggressiv: Dyke og BBCs styreleder Gavyn Davies slo kraftig tilbake mot kritikken, ikke minst i brevs form.

Ifølge Mediaguardian har tidligere redaktør av Daily Telegraph, Sir Max Hastings, krevd at Dyke må ta ansvar og trekke seg fra BBC-sjefstillingen. Som generaldirektør er Dyke BBCs sjefredaktør og øverste ansvarlige for alt materiale det gigantiske konsernet sender ut – på radio, på fjernsyn og på Internett.

I praksis er det umulig for en enkelt person å ha detaljkunnskap om alt som publiseres fra BBC, men det er allerede kommet fram at BBCs redaksjonelle ledelse tvilte på holdbarheten i Andrew Gilligans reportasje, skriver NTB.

Utad støttet imidlertid redaksjonsledelsen Gilligan helt og fullt, noe som er helt i samsvar med vanlige tradisjoner i mediene.

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter