Gå til sidens hovedinnhold

Føler du deg lurt av dette?

- Scener i naturdokumentarer jukses til hele tiden.

(SIDE2): De bergtar de fleste av oss, disse kamerteamene som viser oss hvor fantastisk naturen faktisk er. Men mange av scenene i naturdokumentarene er faktisk ikke ekte.

Det forteller BBCs mangeårige fotograf Doug Allan til dailymail.co.uk.

Og det gjelder spesielt når man skal filme de aller minste dyrene - de som er «mindre enn en kaninunge», ifølge Allan. Da bygger man i stedet naturtro set, for å kunne kontrollere forholdene man skal filme i.

For to år siden ble det kjent at Sir David Attenboroughs dokumentarserie Frozen Planet hadde jukset da de viste fødselen til to små isbjørner. Fremgangsmåten ble forsvart ved at man lager naturdokumentarer, slik man lager filmer. Allan, som av Attenborough har blitt kalt den beste kameramannen han har jobbet med, skjønner at enkelte vil føle seg ført bak lyset.

- Jeg synes ikke BBC håndterte det på den best måte. På nettsidene deres la de ut en video for å vise hvordan scenen ble gjort, men de påpekte det ikke nok. Det var ikke åpenbart nok.

For Allan mener det er OK å filme dyr i fangenskap, så lenge seerne gjøres oppmerksom på at det er dette som skjer.

- Man kan ikke lage en film om mus, bare ved å gå ut på i en åker og se etter mus. Man må introdusere dem i et sikkert, bygd set, der de vil føle seg trygge. Det krever mye kunnskap for å klare det.

Den nevnte scenen med isbjørnungene viser de nyfødte som søker seg til moren, og lot flere millioner seere tro kameraet befant seg i en hule i et område der temperaturen lå langt under frysepunktet. I virkeligheten ble det hele filmet i et spesialbygd set, i en dyrepark i Nederland.

Ved å legge til film fra Arktis, med Attenborough som guidet seeren, virket det hele som om alt skjedde samme sted.

Allan mener BBC burde være stolte av hvordan de fikk laget serien, i stedet for å nesten holde skjult hvordan dokumentaren ble laget.

- Vær stolt av den, og da ville også folk følt seg mindre lurt. Jeg har ikke et problem med det, jeg har også gjort det. Men seerne, eller noen av seerne, vil se det som juks og falskt.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

HTML EMBED
Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken