Gå til sidens hovedinnhold

Det var først da Beatles ble virkelige stjerner

Det er mer rundt solen enn du tenker på.

Av Leif Gjerstad, Leffeslab

På søndag 12. april er det 45 år siden Paul McCartney fortalte en sjokkert verden at The Beatles var oppløst. Men ordentlige stjerner ble ikke John, Paul, George og Ringo før 20 år etter det igjen.

Joda, The Fab Four hadde selvsagt satt sine spor i løpet av sine åtte år som plateartister. Som listetoppere hadde de slått stort sett alle rekorder som kunne slås, og som kulturelle ikoner sto de i en særstilling i sin samtid. Ved siden av Elvis Presley var The Beatles utvilsomt det største og mest populære populærkulturen kunne by på.

Men stjerner? Ordentlige stjerner?

Det ble John, Paul, George og Ringo ikke før 10. april 1990. Da fikk alle fire navnet sitt knyttet til hver sin lille stjerne, til hver sin lille planet!

Så hvis du bruker stjernekikkert kan du se disse fire funkle i det fjerne:

(4147) Lennon

(4148) McCartney

(4149) Harrison

(4150) Starr

Alle de fire planetene ble oppdaget i årene 1983 og 1984, og går i en eliptisk bane rundt sola, men fordi de ligger lenger ut enn jorda, bruker de også lenger tid på et kretsløp.

Harrison størst

Kortest tid på en runde rundt sola, 3,34 år, bruker (4150) Starr, som på sin ferd er 278,2 millioner km fra sola på sitt nærmeste og 389,9 millioner km når den er lengst vekk.

Lengst ut ligger (4149) Harrison. Den bruker 4,35 år på sin bane rundt sola, mens avstanden fra sola i løpet av ferden varierer fra de to ytterpunktene 349,5 til 447,8 millioner km.

Fordi de ligger så langt unna jorda, er informasjonen om dem mer usikker enn vi gjerne er vant med fra mer kjente planeter, men alle er i denne sammenheng nokså små. Størst av dem er (4149) Harrison, som anslås å ha en diameter et sted mellom 10 og 22 km.

I den andre enden finner vi (4147) Lennon med en estimert diameter et sted mellom 7 og 16 km.

I godt selskap

Foruten at John, Paul, George og Ringo har fått hver sin planet, er en planet også oppkalt etter bandet de fire spilte i. (8749) The Beatles ble oppdaget i 1998, og fikk sitt nåværende navn i 2001.

Men det er ikke bare Beatles som har havnet på stjernehimmelen. Andre pop/rockstjerner som har fått samme ære teller blant andre Eric Clapton, Buddy Holly, Brian Wilson, Rolling Stones, Bruce Springsteen og Pink Floyd.

Flere kan du finne på MinorPlanetCenter.

Les flere av Leifs betraktninger på Leffeslab.com

Reklame

Endelig på lager igjen: Ladekabelen som kutter strømmen selv

Kommentarer til denne saken