Gå til sidens hovedinnhold

Side2 tester Beaujolais Nouveau

Årets store vinslipp feires med fest.

(SIDE2): Den tredje torsdagen i november (altså i dag!) kommer årets første rødvin fra Beaujolaisdistriktet. Det feires med store fester verden over - begivenheten er så stor fordi den reguleres av den franske regjeringen. Dette er datoen vinen slippes og ikke et minutt før klokken 24.

Side2 fikk bli med da restauranten Brasserie France inviterte til glad smaksfest i sine lokaler midt på Karl Johan.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Innehaver Knut Wesenberg sier til Side2 at deres fest er en hyllest til årets vin.

- Det er en høsttakkefest og festen er viktig for oss av flere grunner – beaujolais nouveau er et tydelig symbol på fransk kultur og i Frankrike, og i mange byer og restauranter verden over er denne dagen en stor begivenhet forbundet med fest og moro.

Bedre kvalitet
Wesenberg mener også at kvaliteten på denne unge vinen har bedret seg betraktelig med årene. På 80- og 90-tallet smakte den av banan, eple og sukkertøy, og vinene var rett og slett ikke særlig gode. Men produsentene har jobbet hardt de senere årene og slipper bedre vin.

- Beaujolais nouveau er fruktig med mye smak av røde bær og er lettdrikkelig, sier han om vinene som hadde en liten oppsving for et par siden, men som ikke er det aller enkleste å selge til folk som er kresne i vinveien.

Ung vin
Druene som brukes gjæres på store fat til de sprekker etter noen få dager, for deretter å bli tappet på flasker etter bare tre til fire uker. Derfor er denne vinen både elsket og hatet i bransjen – elsket fordi det forbindes med franske tradisjoner og festligheter, og hatet fordi det ikke er «skikkelig» rødvin.

- Det er så mye med finkultur forbundet med god mat og drikke, men denne kvelden er det lov å være helt useriøs. Vi feirer oss selv og gjestene vår i kveld med den aller første vinen fra høsten 2008, sier Wesenberg som fyller restauranten med 150 spesielt inviterte gjester.

Skal vi drikke?
En av gjestene er tidligere «Skal vi danse»-dommer, Trond Harr (64).

Han er god venn av restauranteierne og har vært med på vinsmaking på sykkelsetet rundt i Frankrike i sommer.

- Vi syklet i 300 kilometer rundt i Frankrike, det er jo Oslo-Kristiansand det! Det var en helt fantastisk opplevelse og vi smakte mye god vin, sier Harr til Side2.

Nedtellingen til midnatt er i gang og ikke engang ett minutt over blir den røde vinen helt opp i glassene til forventningsfulle gjester.

Da Trond Harr får smake den nye beaujolaisen smiler han bredt og sier:

- Dette er en glad vin!

Side2 må si seg helt enig i karakteristikken. Vinen smaker lett fruktig av bær med en del tanniner – en enkel og glad vin som passer i gode lag med lett matservering. Skål og velkommen!

Beaujolais nouveau

- Rødvin dyrket fra druer i Beaujolaisdistriktet i Sør-Frankrike

- Ung vin fermentert i kun noen få uker før den lanseres tredje torsdag i november

- Slagordet «Le Beaujolais nouveau est arrivé!» høres verden over uansett språk

- George Duboeuf er den største produsenten av denne typen vin. Han er kjent for sitt fargerike flaskedesign som varierer fra år til år

Kilde: Wikipedia

Høstfest
Vinen er en feiring av at vinhøsten er over i verdens fremste vinland. Frem til første verdenskrig var det kun festligheter for de lokale vindyrkerne og innbyggere i de små landsbyene rundt Beaujolais.

Det har alltid vært strenge regler om salg rundt de ferske vinflaskene - da vinene ble lansert første gang i 1937 var salgsdatoen 15. desember. Den ble senere flyttet til 15. november, men på 80-tallet ble den altså flyttet til tredje torsdag i november. Da ringes bjellene i alle de franske vinlandsbyene og festen er i gang over hele verden.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken