Gå til sidens hovedinnhold

Romantisk heksebrygg

Mer tenåringsangst og dertil hørende romantikk i overnaturlige omgivelser.

HTML EMBED

SE VIDEO: Klikk på playknappen over for å se traileren til «Beautiful Creatures».

Beautiful Creatures - USA 2013. Regi: Richard LaGravenese. Med: Alden Ehrenreich , Alice Englert, Jeremy Irons, Emma Thompson, Viola Davis, Emmy Rossum, Thomas Mann, Eileen Atkins, Rachel Brosnahan

Aldersgrense: 11 år (egnethet: ungdom)

Denne filmen er basert på en populær romanserie for ungdom, og handler om en mistilpass tenåring som faller for den mystiske, nye eleven i klassen, som snart skal vise seg å ha overnaturlige krefter. Det høres nesten nøyaktig ut som «Twilight», men det skal også nevnes at «Beautiful Creatures» (basert på første bok i «The Caster Chronicles» av Kami Garcia og Margaret Stohl) avviker fra sin åpenbare inspirasjonskilde på et par punkter: Her er vår hovedperson en gutt, mens personen med overnaturlige krefter er en jente – og hun er ikke vampyr, men heks. Eller «caster», som de foretrekker å bli kalt.

SJEKK ALLE ANMELDELSENE OG FLERE TIL HER

I tillegg utspiller handlingen seg i de gotiske sørstatene, som gjør at man kan omtale konseptet som en slags kombo av «Twilight» og «True Blood» i hekseutgave.

Nærmere bestemt befinner vi oss i den fiktive, pietistiske småbyen Gatlin, som lesehesten Ethan Wate (Alden Ehrenreich) drømmer om å komme seg vekk fra. Tilværelsen hans blir imidlertid en del mer spennende når han faller for nyinnflyttede Lena Duchannes (Alice Englert), niesen til en lokal einstøing (Jeremy Irons) som i følge fordomsfulle tunger i nabolaget står i ledtog med Satan selv. Men sannheten er altså at Lena og onkel Macon kommer fra en slekt med hekser, som når de fyller seksten vil bli innlemmet i enten den lyse eller mørke siden av formelkastere. Og Lenas bursdag er bare noen få uker unna. Prikk, prikk, prikk.

Det er ikke alt som henger helt på greip i denne filmen, som virker som den har hatt hastverk med å få manuset på plass. Men det kan for så vidt hende de løse trådene er ment å fanges opp i antatte oppfølgere. Klippingen så vel som dialogen er til tider klønete, og spesialeffektene er jevnt over middelmådige – i beste fall. Men dette er strengt tatt ikke så farlig.

Selv om aksenten ikke akkurat faller ham naturlig, er det moro å se britiske Jeremy Irons som sofistikert sørstatsherremann. Bedre sørstatsuttale har hans landskvinne Emma Thompson, men hun glir på sin side over i ukledelig overspill og evner dessverre ikke å gjøre sin slemme hekserolle skremmende nok.

De to unge hovedrolleinnehaverne er på sin side gode valg, men kunne begge fått mer å spille på fra manusets side. Alden Ehrenreich har om ikke annet et smil som kan gi assosiasjoner til en ung Jack Nicholson (kanskje han også blir varulv utover i serien?), mens Alice Englert (datter av den australske filmskaperen Jane Campion) har en distansert og gåtefull tilstedeværelse som passer karakteren utmerket.

Alt i alt har jeg egentlig en hel masse å utsette på denne filmen, som sikkert ganske så kalkulert forsøker å skape nok et ungdomsfenomen basert på et heksebrygg av overnaturlig skrekk og søtladen romantikk. Noe mange vil hevde at vi trenger like mye som et hull i hodet eller en påle i hjertet.

Likevel har filmen unektelig en viss sjarm – både gjennom sine skuespillere og en generelt lite selvhøytidelig tilnærming til sitt materiale. Og det er her «Beautiful Creatures» virkelig (og i positiv forstand) skiller seg fra «Twilight»-serien, i hvert fall slik den utviklet seg.

Fullstendig forhekset er jeg ikke, men jeg følger gjerne Ethan Wate og Lena Duchannes i et par filmer til.

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte

Kommentarer til denne saken