Arendal (SIDE2): Amerikanske Beck Hansen er scientolog og nevnes gjerne i samme åndedrag som Tom Cruise og John Travolta når den kontroversielle kirken belyses for offentligheten.

Tilbakeholden
Men der hans kjendiskolleger på sitt vis deler villig vekk om sitt forhold til trosretningen, har Beck vært svært tilbakeholden siden det i begynnelsen av årtusenet kom fram at han sverger til L. Ron Hubbards livsvisdom.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Man vet derfor lite om hvor involvert Beck er i scientologikirken.

Hans far skal ha vært scientolog, det samme er hans nåværende kone Marissa Ribisi, men den velrenommerte artisten har vært unvikende når han en sjelden gang har fått spørsmål om temaet.

Turnéstart
Onsdag ettermiddag hadde Beck invitert til pressekonferanse for et utvalg norske medier på hotellet i Arendal.

Den eneste betingelsen han satt for intervjuet var at man ikke fikk stille spørsmål om religion.

Dermed var det flere journalister som måtte stryke noen spørsmål fra blokka før den tre kvarter lange seansen startet.

Beck er hovednavn på onsdagsprogrammet under Hovefestivalen. Konserten er også starten på hans kommende turné i forbindelse med hans nye album «Modern Guilt» som slippes 7. juli i Europa.

Mange ideer
Han har samarbeidet tett med produsent Danger Mouse fra Gnarls Barkley på plata. Beck er kjent for sine spektakulære sceneshow, og det knytter seg høye forventninger til hva man kan vente seg når han entrer hovedscenen på Hove kl. 22:15 onsdag kveld.

- Jeg har alle slags ideer og det er mye jeg har lyst til å gjøre. Det var en periode på 90-tallet der jeg ville ha et band med bare roboter. Men det handler også om penger. Vi prøver å gjøre denne turneen mer simpel, forklarte han.

Slutt på spagaten
Da Beck gjestet Øyafestivalen i Oslo i 2006 hadde han rigget til et dukketeater som skulle forestille hvert enkelt bandmedlem. Dukkene gjenga bevegelsene til bandet under hele konserten mens de ble filmet og vist på storskjerm.

FAKTA OM SCIENTOLOGIKIRKEN:

Scientologien henvender seg til ånden og tror at mennesket er langt mer enn et produkt av miljø og gener.

Scientologien baserer seg på bestemte fundamentale sannheter. De viktigste er:

Mennesket er et udødelig åndelig vesen.

Menneskets erfaring strekker seg langt ut over en enkelt livstid.

Scientologis endelige mål er sann åndelig opplysning og frihet for individet. Menneskets åndelige frelse avhenger av det selv og dets feller og av å oppnå brorskap med universet.

Den gang ble det også spekulert i om han var syk. Et intervju med NRK Lydverket skal ha gitt inntrykk av det, og Beck var uvanlig stillestående på scenen.

For noen år siden var et av varemerkene hans elleville sceneopptreden der han blant annet gikk ut i spagaten opp til flere ganger. På spørsmål fra Side2 om hvorfor han er roligere på scenen for tida, svarte han at det har vært en naturlig utvikling der fokuset på låtene har vært viktigere.

- Jeg gikk gjennom en periode rundt «Sea Change» (fra 2002) der jeg tenkte på hvordan man kan gjøre mer ut av mindre. Jeg føler for å synge sangene mine så bra som jeg kan. Knærne mine har også blitt dårligere.

Skygger over Amerika
Beck fortalte også at hans nye album er mørkere enn forgjengerne, og forklarte det med hvordan hjemlandet USA har utviklet seg de siste årene.

- Det er mange skygger over det. Det er slik det føles i Amerika nå. Det er annerledes tider enn da «Midnite Vultures» (1999) kom ut.

- Hva synes du om Obama da?

- Jeg vet ikke så mye om ham. Jeg synes alt er bedre enn det vi har nå. Jeg har venner som har flyttet fra landet fordi det er slik som nå. For mange av oss har det vært en ventetid på noe nytt. Men jeg tror ikke man kan ha rene hender uansett hvis man kommer seg så langt som til å bli president. Jeg tror ikke det er mulig å få en president som tar vare på folkets interesser. Det er så mye penger involvert.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!