Gå til sidens hovedinnhold

Ferdig innspilt

Øystein Hallre er nå ferdig med opptakene til en film om milorgtroppen fra Bekkelaget som natt til 8. mai 1945 fikk beskjed om å besette Slottet.

OSLO: – De siste opptakene til «Slottsvakten 1945» ble gjort utenfor Slottet tidlig om morgenen 6. juni, forteller Hallre.

LES OGSÅ: Milorgtroppens barnebarn i ny «Max Manus»-film

– Vi filmet scenen hvor tre milorgvakter står spent på vakt og venter på at Oslo skal våkne 8. mai, og scenen hvor de natt til 9. mai ble beskutt fra Abelhaugen. De lå badet i lys fra lampene ved inngangen, og siden de ikke visste hvor bryteren var, slukket de lampene med en salve fra en stengun, beretter han.

Den siste scenen som ble spilt inn, var den hvor Owe Wettergreen (spilt av Endre Hareide Hallre) og Einar Reintz (spilt av Pål Sandstrøm) stanset en ulydig sivilist.

– Han ville ikke stanse på anrop, og gutta sendte en salve fra sin stengun etter han, hvorpå mannen løp i sikksakk ned gjennom Slottsparken, sier Øystein Hallre.

Pappas historie

Bekkelagsguttens pappa, Ragnar, var en del av milorgtropp 100/13133, som blant annet Max Manus var med å starte sommeren 1940.

– Jeg ble motivert til å fortelle denne historien som jeg har hørt om siden jeg var liten. Utgangspunktet var det som skjedde denne mainatten, få timer før Norge igjen var et fritt land, forteller Hallre.

Unggutta i Milorgtroppen satt i kjellere og på loft på Bekkelaget og ventet. Helt overraskende fikk de ordre om å besette Slottet og overta vaktholdet der etter Førergarden.

– De hev seg på syklene og tråkket mot Oslo sentrum, sier Hallre.

Kanskje på NRK

Nå har han altså festet hele historien til «filmrullen». Til høsten skal dokumentarfilmen syes sammen

– Den skal være ferdig på nyåret 2011. En lavbudsjettfilm med mye entusiasme. jeg har ingen avtale med NRK, men de har sagt at de vil se det ferdige resultatet, sier en håpefull Hallre, født og oppvokst en steinkast fra Ulvøybrua.Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte