Gå til sidens hovedinnhold

Bekmørkt i USA

Nervene er i høyspenn hos investorene. Bratt børsfall i Europa.

Det går mot en bekmørk åpning på Wall Street, men det er likevel noe lysere enn da børsene stupte tirsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge futureshandelen går det mot store fall fra starten av børsdagen. Futureskontraktene til de tre toneangivende indeksene er ikke lystig lesing for investorene.

Nasdaq-futuren faller hele 3,8 prosent, mens S&P 500-futuren blir sendt ned hele 2,7 prosent. Dow Jones Indicative er noe roligere med et fall på rundt 1 prosent.

Rentekutt
Tirsdag hentet Wall Street seg inn fra et voldsomt salgspress etter en fridag. Overraskende rentekutt fra den amerikanske sentralbanken på 0,75 prosentpoeng gjorde stemningen blant spekulantene lettere, men det var ikke nok til å redde indeksene i pluss.

Holdningen i markedet er at rentekuttet kommer for sent til å redde inntjeningen til selskapene.

Onsdag signaliserer den europeiske sentralbanken at de ikke vil følge opp rentekuttene i USA. Prispresset er for stort i EU-området og det er hovedfienden skal bekjempes. Inflasjonen er dermed til hinder for rentekutt i EU. Det liker ikke markedet som sender børsene kraftig ned. Oslo Børs faller 4,25 prosent, mens den tyske DAX-indeksen faller hele 5,5 prosent. I London og Paris opplever de også kraftige børsfall, men raset er noe mer dempet.

Massive fall på skuffende tall
Resultatsesongen er i full sving. Apples skuffer stort med sine utsikter. IT-giganten leverer omtrent som forventet, men vil ikke innfri tidligere og andre forventninger. Det gjør at markedet er bekymret for det som kommer resten av uken. Selskapene må vise til gode fremtidige resultater for å forsvare prisingen i aksjemarkedet. Hvis inntjeningen faller vil den relative prissettingen revurdere til tross for børsfallet.

Apple-aksjen blir sendt ned over 17 prosent.

Motorola skuffer også. Mobilprodusenten taper i kampen mot konkurrentene og mister andeler i markedet.

Motorola la frem et resultat på 100 millioner dollar i fjerde kvartal. Det er en nedgang fra 523 millioner dollar i samme periode året før. Fordelt per aksje ble resultatet i det siste kvartal i 2007 mot 25 cents per aksje i samme kvartal året før. Fra videreført virksomhet endte resultatet på 5 cents sammenlignet med 21 cents i fjerde kvartal 2006.

Analytikerne ventet ifølge Thomson Financial et resultat per aksje fra Motorola på 13 cents fra en omsetning på 9,6 milliarder dollar.

Motorola-aksjen faller over 14 prosent i førhandelen.

Oljegiganten ConocoPhillips la frem et resultat på 2,71 dollar per aksje i fjerde kvartal. Det er en oppgang fra 1,91 dollar i tilsvarende kvartal året før. Omsetningen økte i samme periode til 52,7 milliarder dollar fra 41,5 milliarder dollar.

Reklame

Disse gressklipperne er best i test