Gå til sidens hovedinnhold

Bekymring gir oljefall

Råoljen faller mandag i New York grunnet bekymringer om redusert global vekst.

Ifølge analytiker Darius Kowalsky i CFC Seymour, velger folk å redusere sine posisjoner i råvaremarkedet. Investorene er ikke lenger trygg på den globale veksten, og bekymret for utviklingen for etterspørselen etter råolje.

NA24 - din næringslivsavis

Et fat nordsjøolje med levering i april koster 61,39 dollar ved råvarebørsen i London.

Oljeministeren i Algerie, Chakib Khelil, uttalte før helgen at OPEC vil mest sannsynligvis holde produksjonen uendret når de møtes 15. mars. Tidligere har den mektige oljeorganisasjonene kuttet produksjonen med til sammen 1,7 millioner fat per dag siden oktober 2006. Siste kutt på 500.000 fat ble vedtatt i desember med virkning fra februar.

Usikkerhet rundt Nigeria
Råvareøkonom Gerard Burg i National Australia Bank mener at det ikke vil være noe behov for OPEC å foreta ytterligere kutt. Det store spørsmålet er om de klarer å holde seg til produksjonsrestriksjonene.

Samtidig fortsetter bekymringene rundt den urolige situasjonen i Nigeria og Iran. Faren for forsyningsbrudd kan føre til ytterligere prisoppgang. Burg sier videre at all aktivitet rundt disse landene øker urolighetene for et eventuelt tilbudsbortfall.

Omstridt
Militære angrep i Nigerias oljeproduserende område har stoppet produksjonen på nesten 500.000 fat om dagen siden februar. Dette er omtrent en fjerdedel av landets produksjon.

Irans omstridte atomprogram kan dessuten også føre til sanksjoner og motreaksjoner fra nabolandene til Iran.

Reklame

Siste sjanse: Halv pris på alt fra Comfyballs