Onsdag ettermiddag amerikansk tid avholdt USAs sentralbanksjef Ben Bernanke sin halvårlige høring foran Senatet.

Etterpå raste børsen.

Usikker økonomi
Apples kanonresultater hadde tidligere på dagen bidratt med børsoppgang, men pessimistiske Bernanke lot seg ikke påvirke av IT-giganten.

I talen advarte han Kongressen om at de økonomiske utsiktene for USA er «usedvanlig usikre», ifølge CNN. Dette sendte børsene rett i rødt.

Utradisjonelle hjelpemidler
Markedet reagerte i tillegg negativt på at han tilsynelatende er i villrede om hvordan sentralbanken kan bidra til å bedre utsiktene.

- Vi kan ennå ikke si hvilke tiltak, det eneste jeg kan røpe er at det er snakk om utradisjonelle virkemidler, sa Bernanke ifølge CNN.

Bernanke er spesielt bekymret over den høye amerikanske statsgjelden, som han karakteriserte som «ikke bærekraftig». Bernanke tviler imidlertid på at USAs økonomi vil få en dobbel dip. Han tror allikevel at banken må gripe inn for å hjelpe økonomien.

Børsene raste
I løpet av vel én time etter talen falt Dow Jones 1,07 prosent til 10229,9 poeng ved børsslutt.

Nasdaq endte ned 1,58 prosent til 2222,49 poeng og S&P500-indeksen ble redusert 1,28 prosent til 1083,48 poeng.

Forventer nedgang på Oslo Børs
Meglerhuset Netfonds forventet at Bernanke ville senke Oslo Børs ved åpning med 0,7 prosent til 348,6 poeng.

Oslo Børs startet i rødt, men klokken 11 torsdag er børsen opp ett prosent til 354,58 poeng.

- Ben Bernankes tale i går kveld inneholdt usikre elementer hva angår den økonomiske utviklingen i USA, dermed falt de amerikanske børsene tilbake på slutten av dagen. Vi venter at dette vil prege åpningskursene i Europa i dag, skriver Netfonds i sin morgenrapport.