(SIDE2:) De har allerede bygget seg gode karrierer i Storbritannia. Denne høsten vil Tom Hardy, Henry Cahill, Andrew Garfield, Benedict Cumberbatch og Hugh Dancy tre inn på det store lerretet og definitvt sette sitt merke i en rekke store filmer.

Pussig nok er alle «nykommerne» britiske, men er blitt plukket opp av kjente regissører over dammen etter solid innsats i eget hjemland.

Noen av dem har vi sett i mange år, men de spås sitt store gjennombrudd i år.

Benedict Cumberbatch
Det er ikke mange nordmenn som kjenner 35-åringen med det spesielle navnet, men husker du den dandy, vemmelige, halvpedofile karen fra «Om forlatelse? Han som forførte hovedpersonens 13 år gamle venninne og giftet seg med henne mange år senere? Det er Benedict Cumberbatch.

I hjemlandet har Cumberbatch vært et navn på alles lepper de siste to årene. Årsaken er den store og suksessrike og moderniserte versjonen av Sherlock Holmes der Cumberbatch spiller Sherlock av i dag, mens Martin Freeman er hans Watson.

- Jeg er blitt kalt «det neste store» de 10 siste årene, har Cumberbatch vittig kommentert.

Cumberbatch gjorde også braksuksess med sin dobbeltrolle i Danny Boyles teaterstykke «Frankenstein» i vår. Mens «Sherlock» ligger og godgjør seg hos NRK, vil du få se Cumberbatch i tre filmer i år. Den ene er «The Whistleblower» fra krigen på Balkan, den andre er Steven Spielbergs «The War Horse», mens den tredje store er Tomas Alfredssons mye omtalte nyinnspilling av John Le Carrés «Tinker, Tailor, Soldier, Spy» med Gary Oldman i hovedrollen som Smiley.

Cumberbatch spiller en av Smileys trofaste agenter som forsøker å finne muldvarpen blant dem. Andre roller innehas av Colin Firth, Mark Strong og Tom Hardy. Og vennskapet med Martin Freeman har kanskje betalt seg. Det er Benedict Cumberbatch som vil spille dragen Smaug i Peter Jacksons «Hobbiten».

HTML EMBED

Tom Hardy
Snart 34 år gamle Tom Hardy har faktisk spilt mot Benedict Cumberbatch en rekke ganger. De fleste av oss andre vil dog likevel huske ham som han som spilte fletta av Leonardo DiCaprio i «Inception».

Hardy overvant en lei avhengighet av sprit og alkohol i 20-årene og har de siste årene vært en skattet TV- og teaterskuespiller i England. Men han gjorde kritikerne stumme av begeistring da han tok hovedrollen som den voldsomme kriminelle «Bronson».

I høst blir han å se i «Tinker Tailor Soldier Spy» og til neste år mot Reese Witherspoon i McGs «This Means War» og Christopher Nolans «The Dark Knight Rises».

Andrew Garfield
Andrew Garfield er den nye Spider-Man. Men han er også en kjent karakterskuespiller tross sine unge år i hjemlandet England.

Om du vil sjekke ut Andrew Garfield kan du kjøpe ««Red Riding Hood»-trilogien på Platekompaniet som omhandler hvordan politikorrupsjon sto i veien for å fange en av Yorkshires nyere seriemordere. Vi anbefaler også Mark Romaneks flotte «Never Let Me Go» som gikk rett på DVD her hjemme.

Garfield ble internasjonalt kjent i The Social Network», og alle trodde han var amerikaner. Det er han også, halvt britisk og halvt amerikansk, men han har bodd i England siden han var fire år. Men nå er det «The Amazing Spider-Man» som gjelder.

- Dette er en rolle jeg har hatt lyst til å spille siden jeg var fem år gammel. Og når jeg først husket på det, så ble jeg veldig gira. Jeg ville gjøre det gratis, jeg ville sagt ja til et ti timers teaterstykke om Spider-Man, jeg ville takket ja til en evigvarende TV-serie. Jeg ville ha den rollen! Sa Andrew Garfield da Side2 møtte ham under London filmfestival i fjor.HTML EMBED


Hugh Dancy

Hugh Dancy er briten som faktisk har jobbet i amerikansk film i årevis. Kanskje ikke så rart etter som han er gift med Claire Danes.

Dancy (36) startet som sine kolleger i teatret, men på 2000-tallet startet han å ta flere roller i amerikanske filmer. Han er kjent for TV-seriene «Daniel Deronda» og den pågående «The Big C». Filmene hans inkluderer «Black Hawk Down», «King Arthur», «The Jane Austen Book Club» og «Confessions of a Shopaholic».

Men mange spår at det komiske periodedramaet «Hysteria» kan bli Dancys store gjennombrudd på filmfronten.

HTML EMBED

Henry Cavill
Henry Cavill er mest kjent for å spille en av kong Henriks hjelpere i TV-serien «The Tudors». Det var også her produsenten av den nye Superman-filmen skal ha sett ham og gitt ham hovedrollen som Mannen av stål. Cavill fra øya Jersey har hatt en av de mest offentlige uheldige karrierene i Hollywood. Han fikk Supermann-rollen, men mistet den da filmen den gang skiftet regissør. Han konkurrerte i siste instans med Daniel Craig om å bli den neste James Bond. Og har to ganger mistet en rolle til Robert Pattinson. Men nå ser det ut til at 28-åringen får sin plass i solen.

HTML EMBED

Før den tid får vi se ham i Tarsem Singhs blockbuster «Immortals».