(Cannes/SIDE2:) – Jeg har fremdeles mørke render under fingerneglene, spøker Benicio del Toro da vi møter ham i Cannes.

I månedsvis bakset han og medspillerne rundt i jungelen, og for å få den rette følelsen så ble det så som så med hygienen.

LES VÅR ANMELDELSE:Lite engasjerende Che

- Jeg kunne jo ønske at filmen kunne formidle den tidvis stramme lukten på settet, ler regissør Steven Soderbergh. Sannheten var at de bare hadde 39 dager til rådighet, og da ble det lite tid til dusjing og småpludring. Alle fikk beskjed om å la håret gro og la det forbli uvasket.

Che-chic
Da Hollywood ville lage en film om Ernesto «Che» Guevara, og visste at Steven Soderbergh ville sitte bak regirattet, så hadde de nok forventet seg en film om Che-chic. En historie om denne litt sexy, mytiske figuren som la ned både land og damer og som ble så farlig og sagnomsust til slutt at politikerne fant det best å stille ut liket av ham så folket skulle skjønne at han virkelig var død.

Og så fikk Hollywood noe ganske annet fra Soderbergh, innpakket i fire og en halv time.

Ukonvensjonell
Da filmen ble presentert under filmfestivalen i Cannes ble den vist i sin opprinnelige lengde. Nå er den delt opp i to, i «Che – Argentineren» og «Che - Geriljalederen», den ene handler om den argentinske legens ferd til å bli en revolusjonær med Fidel Castro på Cuba og nummer to om hans kamp i Bolivia.

SJEKK OGSÅ:Verdens lengste filmer

Benicio del Toro har vært knyttet til prosjektet i årevis uten at det kom på beina. Han sier at han visste egentlig svært lite om om Che.

- Jeg er oppvokst i Puerto Rico, jeg kjente ikke til ham. I mine kretser var han kun kjent som en slem kar. Dog husker jeg første gangen jeg så bildet av ham. Og den enorme hengivne kjærligheten folk følte for ham, gjorde det svært interessant for meg å spille han, sier Del Toro.

SE VIDEO AV CHE - ARGENTINEREN

HTML EMBED
video_embed(12228,1);

Uventet sexsymbol
På grunn av sitt noe «farlige» utseende, og sin usedvanlige høyde på 1,88 meter, fikk Benicio del Toro i begynnelsen mest skurkeroller i TV-serier som «Miami Vice».

Det var også som skurk han ble hentet til James Bond-filmen «The Living Daylights». Med sine da 21 år var han den yngste skuespilleren noensinne til å spille Bond-skurk, Men det var først i Bryan Singers «The Usual Suspects» at han fikk sitt store gjennombrudd.

De siste årene har vi sett den Del Toro i «Fear and Loathing in Las Vegas», mens hans storhetstid startet med «Traffic» og senere «21 Grams» og «Sin City». For «Traffic» opplevde Del Toro et prisras av de sjeldne. Han ble den tredje puerto ricaneren som har vunnet Oscar.

Snart får vi se ham i monsterfilmen «Wolf Man», der han spiller mot Anthony Hopkins. Det er stilt store forventninger til Ulvemannen og blir filmen en suksess, får vi sannsynligvis se flere i en serie.

Den lange puerto ricaneren har en sterk plass blant regissører i Hollywood, og er blitt, med sitt annerledes utseende, et sexsymbol utenom det vanlige. Litt som Che. På privatfronten har han hatt lengre forhold til Chiara Mastroianni, Valeria Golino, Alicia Silverstone og Claire Forlani.

Han er også en av få skuespillere som liker å ta ukonvensjonelle filmer som «Che». Mange har klaget på at «Che» mangler litt handling, men Benicio del Toro er storfornøyd med at Soderbergh lot ham jakte på mannen bak ikonet.

Spansk som en 13-åring
Det vanskeligste for ham var at filmen faktisk spilles på spansk, men ikke Del Toros egen puertoricanske dialekt – Che var argentiner.

- Dessuten forlot jeg Puerto Rico da jeg var 13 år gammel. Det betyr at jeg fremdeles snakker spansk som en 13-åring, sier nå 42 år gamle Benicio. Sine tenår tilbragte han på østkysten av USA etter at faren flyttet dit da Benicios mor døde.

- Problemet mitt med Che Guevara er at det finnes så enormt mye informasjon om ham. Jeg druknet nesten i alt jeg kom over. Jeg følte alltid at det var mer vi kunne tatt med, sier han.

Han takker lregissøren for at det ble en film utav det. Fordi, som han sier, når du først begynner å forske i Ches fascinerende liv så har du bare lyst til å ta med mer og mer.

- Filmen ville blitt sju timer lang. Det var uendelig deilig å ha Steven som satte en dato og sa nå gjør vi det, sier Benicio del Toro.

Quiz: Hvor mye kan du om Che?