Gå til sidens hovedinnhold

Ranet banker på fritiden

Han var en av vår tids feirede maratonhelter. Ingen visste at han også var bankraner.

Berlin (SIDE2: ) Johann Kastenbergers liv ble kort. Han døde for egen hånd som 30-åring.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Før den tid klarte han å gjøre et helt land lamslått. Kastenberger var en feiret maratonløper, kalt Østerrikes raskeste mann på 1980-tallet. Men han var også en notorisk bankrøver. Skulle det vise seg.

Under hans verste periode gikk han bare under kallenavnet «Pump gun Ronnie» fordi han alltid bar en maske av Ronald Reagan når han utførte sine udåder.

Løp fra politiet
Under sin tid som maratonløper kunne Kastenberger rane opp mot 2-3 banker per dag. Men han var så rask til beins at det tok lang tid før politiet fikk tak i ham. De hadde imidlertid mistanke til ham fordi han hadde sonet en sju år lang dom for bankran før han ble en feiret maratonstjerne. Men å fange ham skulle være vanskeligere enn først trodd. I løpet av årene han var aktiv, var 450 etterforskere involvert i undersøkelsene rundt ham.

Nå har en av Østerrikes mest lovende unge filmskapere, Benjamin Heisenberg, laget filmen «The Robber» om Kastenberger, i filmen for sikkerhets skyld kalt Rettenberger fordi den tar seg visse kunstneriske friheter.

Det var en lang prosess, innrømmer Heisenberg overfor Side2.

- I Østerrike er historien ekstremt godt kjent og i så måte så trådde vi forsiktig når vi nærmet oss familie og venner. Det var flere som hadde fått mer enn nok av oppmerksomheten, sier Benjamin Heisenberg til Side2.

Samtidig så var det også mange som ville snakke.

- De som kjente ham synes at han var en genuint hyggelig fyr, sier regissøren.

Adrenalinkick
«The Robber» fikk svært god mottakelse under filmfestivalen i Berlin der den ble vist i konkurransen om Gullbjørnen. Det ble sagt at Kastenberger robbet banker fordi han hadde et enormt behov for adrenalinrush. Det virket også som om det var den eneste grunnen. Han virket svært lite interessert i pengene.

Mens han bygget seg opp en millionformue i stjålne schilling, vant han maratonløp på maratonløp. Han innehar fremdeles en av maratonrekordene i landet.

Kastenberger eller Rettenberger hadde en spesiell psyke, en tilstand som var vanskelig å komme inn i og beskrive for filmskaperen. Heisenberg valgte også å samarbeide med forfatter Martin Prinz, som skrev en kritikerrost bok om bankraneren og maratonmannen, med samme navn som filmen.

Kastenberger var ingen ufarlig mann. Han tok livet av tre personer under sin voldsomme ferd og virket å ha få samvittighetskvaler. I filmen er dette portrettert noe annerledes.

- I våre første utkast så var det mange flere personer rundt ham med i filmen. Men vi valgte å fjerne nesten alle, unntatt kjæresten hans og et par til, fordi vi ville gi et bilde av ensomhet og isolasjon, sier Heisenberg.

Artikkelen fortsetter under traileren.

HTML EMBED

Selv sier han at maratonmannen var tung mental materie også for ham i researchfasen. Han så heller ingen grunn til å forherlige hans handlinger selv hvor fascinerende de var.

- Vi ville fjerne alle de psykologiske forklaringene på hvorfor han var slik han var, og vise gjennom handlingene hans hvordan han faktisk levde, sier Heisenberg.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Kommentarer til denne saken