Gå til sidens hovedinnhold

Ber bankene kutte renten

Fagforeningsleder advarer mot bankgrådighet.

Onsdag kom den overraskende beskjeden om at sentralbanksjef Øystein Olsen kutter styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,50 prosent.

Les mer: Overraskende rentekutt fra Norges Bank

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Fagforeningen Unio mener det var en riktig beslutning advarer mot at bankene bruker anledningen til å tjene mer på utlån, ved å øke sine marginer.

- Bankene må ikke bli grådige, men la kundene få lavere rente etter at Norges Bank har kuttet styringsrenta. Hvis ikke vil det ramme næringslivet, sier Unio-leder Anders Folkestad i en melding.

- Norges Banks rentenedsettelse er riktig og nødvendig. Nå må bankene vurdere å sette renta ned. Lav rente er avgjørende for å dempe effekten av den økonomiske krisa i Norge, sier Folkestad.

- Næringslivet og husholdningene vil tape dersom bankene bruker anledningen til å tjener mer på utlån. Av hensyn til norsk økonomi må bankene strekke seg langt for at renta blir lav i tiden fremover, sier Folkestad

DnB lover ingenting
Norges største bank avventer imidlertid hvordan rentenedsettelsen vil påvirke prisen på pengene de kjøper inn i det internasjonale markedet.

- Det er ikke noe automatikk i dette. Vi ser nå på om prisen på pengene vi kjøper inn blir billigere. Hvis så er tilfellet, vil også DnB sette ned renten, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide til NA24.

Økonomene er overrasket
Rentekuttet kom uventet på økonomene.

- Jeg er veldig overrasket. Vi ser klare tegn til bedring i den globale økonmien og det gjelder Europa også, samt at veksten her hjemme holder seg veldig godt oppe, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen til NA24.

Andreassen viser videre til at gjelden i norske husholdninger når nye rekordnivåer.

- Dette var unødvendig, sier Andreassen.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken