Gå til sidens hovedinnhold

Ber om fire nye uker for far og sønn

Gjermund Cappelen (47) og hans 26 år gamle sønn fremstilles fredag for forlenget varetektsfengsling i den omfattende hasjsaken som Asker og Bærum politidistrikt etterforsker.

Gjermund Cappelen (47) og hans 26 år gamle sønn fremstilles fredag for forlenget varetektsfengsling i den omfattende hasjsaken som Asker og Bærum politidistrikt etterforsker.

Cappelen ble torsdag avhørt av politiet om sin økonomi fra 90-tallet og fram til i dag.

– Avhøret skal fortsette, men det er ikke bestemt når. Varetektsfengslingen hans går ut fredag. Han har samtykket i nye fire ukers med brev- og besøkskontroll. Det er akseptert ved kontorforretning, så han skal ikke møte i retten, sier 47-åringens forsvarer, advokat Benedict de Vibe, til NTB.

Cappelens 26 år gamle sønn vil også bli begjært fengslet i nye fire uker med brev- og besøkskontroll fredag. Han forsvares av advokat Marijana Lozic som arbeider i samme kontorfellesskap som de Vibe.

– Det er ingen samkjøring mellom meg og Lozic. Politiet har delt opp straffesakene. Saken mot min klient og ytterligere to menn behandles separat fra sønnens sak. Han er bare siktet for heleri av penger som ble plassert i en bil, og som var et oppgjør for hasjen Cappelen har forklart seg om. Pengene skulle kjøres ned til leverandøren i Nederland, sier de Vibe.

Bekymret for faren

26-åringen er overrasket og bekymret over at faren skal ha navngitt politimannen Eirik Jensen i avhør.

– Han kan ikke forstå hva som er farens motiv, og dette er noe som bekymrer ham. Han er redd faren skal oppfattes som tyster, sier Lozic til VG.

I avhør skal sønnen ha forklart seg om forholdet mellom faren og Jensen, men Lozic kan ikke gå inn på hva som er sagt. Politiets hemmelighold er tungt også rundt etterforskningen av 26-åringen, noe som er vanskelig å forstå for forsvareren.

– De har skilt ut saken hans som en egen sak, noe som medfører at jeg ikke får innsyn i etterforskningen av narkotikasaken. Det hemmer forsvaret av min klient, sier Lozic til NTB.

Sønnen erkjenner heleriet. Han ble pågrepet av politiet med 3 millioner kroner han skulle frakte for faren til Nederland like før jul og har nå sittet i varetekt i rundt tre måneder.

De Vibe tror ikke norsk politi har vært i Nederland for selv å etterforske saken derfra.

– Når det gjelder etterforskning av hasjsaker i Norge, er det neppe så mye bistand å hente fra Nederland, sier advokaten.

Flere involverte

Hasjsaken er i hovedsak knyttet til narkotikabeslagene som politiet i Asker og Bærum har gjort.

– En del av disse beslagene kan knyttes til Cappelen, men det er for tidlig å si om det gjelder alle beslagene. De avhører ham ikke om andre ting enn det som vedrører narkotikaen. Andre forhold avhøres han om av Spesialenheten for politisaker i forbindelse med korrupsjonssiktelsen mot Jensen, sier de Vibe.

I tillegg til faren og sønnen, er også flere involvert i saken. Av disse ble en nå 62 år gammel mann fra Bærum varetektsfengslet 23. desember i fjor, tre dager etter Cappelen. 47-åringen ble pågrepet 19. desember, mens 62-åringen ble pågrepet dagen etter.

En av dem som sitter i varetekt, hadde lagret 115 kilo hasj som politiet fant. Cappelens samboer ble også pågrepet, men er løslatt. I tillegg tok en mann i slutten av 50-årene sitt eget liv i cellen i romjulen 2013 etter å ha blitt varetektsfengslet i samme sak.

Videre pågrep politiet et ektepar med pakistansk bakgrunn og tok beslag i penger og narkotika i forbindelse med pågripelsen.

Benedict de Vibe nyanserer hvor mye hasj det dreier seg om, etter at han tidligere sa det kunne være så mye som 20 tonn.

– Det kan være opp mot det, men foreløpig velger vi å si mange tonn. Jeg kan heller ikke si noe om hvor mye penger det dreier seg om, sier han. (©NTB)

Reklame

Siste sjanse: Halv pris på alt fra Comfyballs

Kommentarer til denne saken