Gå til sidens hovedinnhold

Kaldt vann i DNO-blodet

Dramatikk i Berge Gerdt Larsens massesøksmål.

OSLO TINGRETT (NA24): Riksadvokaten mener at søksmålet ledet av DNOs styreformann og storeier, Berge Gerdt Larsen, ikke har grunnlag til å kunne bli kjørt som et gruppesøksmål.

- Et eventuelt brudd på taushetsbelagt informasjon gjelder bare rettsobjektene Berge Gerdt Larsen og selskapet Larsen Oil & Gas. Det er ikke foregått noe brudd mot de andre i søksmålet, hevder regjeringsadvokat Espen Bjerkvoll.

Med det mener han at søksmålet fra de 228 personene som har gått til sak mot staten, utenom Larsen og hans selskap, ikke er riktig anlagt.

Begrunnelsen er at den pågående «skattesviksaken» kun er rettet mot Larsen selv og hans selskap. Og ikke mot noen av de andre som angivelig, ifølge Larsens advokat Dag Steinfeldt, skal ha tapt inntil en milliard kroner på kraftig kursfall i DNO i etterkant av en kritisk artikkel.

Manger personer
I det såkalte fastsettelsessøksmålet skal det fastslås om staten har ansvar for brudd på taushetsplikten fra offentlige tjenestemenn.

Sakens kjerne er hvor informasjonen til forsideoppslaget i Bergens Tidende 4. februar 2006 med tittelen «Milliongevinst havnet i karibisk skatteparadis» kom fra.

Larsen & Co. mener lekkasjen stammer fra kilder i politiet eller hos skatteetaten. Dette avvises på det sterkeste av Bjerkvoll.

Regjeringsadvokaten forklarer at det er relativt mange personer ansatt i offentlig etater som kan være kilden til journalistens første opplysninger om politianmeldelsen av Larsen.

- Det er vanskelig for staten å bevise at kilden ikke er ansatt i skatteetaten eller Politiet, sier Bjerkvoll.

DNOs styreleder Berge Gerdt Larsen skal angivelig ha unnlatt å beskatte en salgsgevinst, og var selv under etterforskning av politiet, ifølge BT.

Gruppe etter hvert
- Det er verdt å merke seg at dette først var et søksmål fra selskapet Larsen Oil & Gas, deretter Berge Gerdt Larsen personlig og etter hvert ble det utformet som et felles gruppesøksmål, sier Bjerkvoll.

1. april i år ble søksmålet godkjent som gruppesøksmål. Larsens advokat Dag Steinfeldt opplyste retten at det var 230 saksøkere. Men Bjerkvoll sier at to saksøkere har blitt telt to ganger slik at det totalt skal være 228.

Larsen innestengt i retten
Mens forhandlingene pågikk onsdag gikk brannalarmen, noe som presset et gisp ut av tilhørerne i rettssal 207. Alle måtte forlate rettssalen.

- Vi kan ikke gå ut gjennom hovedinngangen, og må ut bakdørene, slo dommeren fast.

Et 20-talls mennesker fulgte dommeren ned i etasjene til en låst fluktdør i Oslo tinghus. Et kobbel rettsbetjenter og politifolk var ikke nok for å få åpnet fluktdøren.

- Nå fikk du vel en del ekstra morsomme bilder, sier Berge Gerdt Larsen til NA24.

En påtatt latter fra 20 personer som stod stablet i gangen gikk i takt med ulingen fra alarmen da dommeren besluttet å finne en annen utgang.

Onsdag og torsdag er satt av til innledningsforedraget til staten. Fredag skal konsernsjef Helge Eide og Berge Gerdt Larsen selv forklare seg i saken.

Kommentarer til denne saken