På kvinnedagen har Inspiring Fifty kåret Europas femti mest inspirerende kvinner i teknologiverdenen. Non-profit organisasjon fremmer kvinnelige ledere i teknologibransjen.

Blant de femti er to norske kvinner, administrerende direktør i Telenor Berit Svendsen og administrerende direktør i Innovasjon Norge Anita Krohn-Traaseth.

– Det er en stor ære. Det er veldig gøy å bli lagt merke til og dette er en stor anerkjennelse for både meg og Telenor. Jeg vil også gratulere Anita Krohn Traaseth, sier Berit Svendsen til Nettavisen.

– Jeg har jobbet målrettet med å fronte Telenor og vår samfunnskritiske rolle i det norske samfunnet, forteller hun.

Traaseth har ikke funnet anledning til å kommentere saken overfor Nettavisen.

Kvinnefokus

Totalt elleve land er i år representert og er følgende: Belgia, Frankrike, Tyskland, Irland, Italia, Nederland, Norge, Spania, Sverige, Sveits, og Storbritannia. Sistnevnte er på topp med 23 finalister, deretter kommer Frankrike med sju og Nederland med fem.

På topp 50-lista er blant annet ledende kvinner med stor innflytelse, entreprenører, forretningskvinner, akademikere og politisk ansvarlige.

– Rekrutterer kvinner

– Det er vanskelig for meg å si hvorfor jeg er med i denne kåringen, men det kan være en kombinasjon av at vi har hatt fokus på teknologi og på kvinner, sier Berit Svendsen og maler et ganske annet bilde enn det som kom fram i oktober 2015 da selskapet ble kritisert for å være mannsdominert.

Les: – Kjønnsfordelingen i konsernledelsen i Telenor er komisk
Les også: Bare én kvinne blant 55 utenlandssjefer i Telenor

– Det er like mange dyktige kvinner som dyktige menn og det er viktig at vi finner talentene som er rundt om i landet, sier Svendsen.

Hun sier at 40 prosent i Telenors ledergruppe i Norge i dag er kvinner, mens 36 prosent av de ansatte i Telenor Norge er kvinner.

Les også: Tok bare inn kvinnelige traineer

Her kan du tipse Nettavisens journalist på e-post, eller ring 02060

Ansatt siden 1988

Berit Svendsen er utdannet sivilingeniør og har vært ansatt i Telenor siden 1988. Tidligere har hun blant annet vært leder i Dataforeningen og styreleder i Simula. I 2011 tiltrådte hun som administrerende direktør i Telenor.

I tillegg til å være administrerende direktør i Innovasjon Norge, er Anita Krohn-Traaseth forfatter av boka «Godt nok for de svina – en leders tanker om mot, sårbarhet og troverdighet». Hun har tidligere vært administrerende direktør i Hewlett Packard og Simula Innovation.

Økt oppmerksomhet

Svendsen sier hun håper norske kvinner får øynene opp for mulighetene ved å velge en karriere innen teknologi.

– Jeg håper dette vil være til inspirasjon for kvinner som vurderer å gå inn i teknologibransjen. Det er ingen annen bransje enn telekommunikasjon og internett som er så dynamisk. Jeg håper at de vil se at de kan få være med på store positive endringer i samfunnet med denne bransjen de neste årene, sier Svendsen.

– Jeg synes at en slik rangering er positiv fordi det kan bidra til å få økt oppmerksomhet rundt teknologibransjen og bidra til at vi får flere damer med, sier Svendsen.

På god vei

– Norge kan bli en enda tydeligere digital spydspiss, men vi er på god vei. Norge er langt framme når det gjelder bruk av teknologi på internett. Det gjenstår noe jobb, men det begynner å bevege seg, sier Svendsen.

– Mitt motto er: Grip mulighetene. Jeg vil si til kvinner: Damer, vis vei. Flere kan komme på lista og jeg tror flere norske kvinner vil være der neste år, sier Svendsen.