Gå til sidens hovedinnhold

Så lenge holder matvarene seg

Ikke alle datomerkinger er reelle. Bare sjekk her.

(SIDE2): Vi nordmenn kaster 51 kilo spiselig mat i året. Det blir rundt 225.000 tonn med mat. Det viser tall fra Østfoldforskning, gjort for ForMAT-prosjektet.

Flere organisasjoner og grupper jobber for at matsvinnet skal bli langt mindre enn det er i dag. Matvett, som driver ForMat-prosjektet, kartlegger både oss forbrukere, produsenter, restauranter og butikk.

Småbarnsfamilier og helt unge kaster mye, men det er de med høyest utdanning og inntekt som kaster aller mest, viser tall fra Matvett.

Noe skyldes at vi fremdeles er litt forvirret over hvordan vi skal lese merkingen.

Best før - betyr at produsenten garanterer for lik kvalitet fra vare til vare innenfor denne datoen. Det betyr ikke at den skal kastes etter best før-dato. Flere varer holder seg lenge etter den tid, selv om de kanskje blir noe annerledes i fargen osv.

Siste forbruksdag - denne betegnelsen brukes på lett bedervelige matvarer du ikke bør spise etter datoen, men også her er det lov å lukte seg frem til om maten er dårlig.

DETTE SIER VÅRE LESERE: - Vi har da luktesansen i behold

Men selv om flere av våre lesere sier de snuser, er det de som kaster varen uten å åpne emballasjen og de som ikke lukter på varer, som Matvett og andre vil opplyse.

For de fleste av oss kan det være fint å vite at vakumpakkede fersk fisk eller kylling avgir en litt ubehagelig lukt når pakkene åpnes. Dette er på grunn av pakkemåten og ikke fordi de er dårlige. KjøttMen det er klart at om lukten vedvarer, bør du ikke spise varene.

Men er du egentlig sikker på hvor lenge etter best før-dato eggene kan brukes?

Her er noen tips:

EGG: For noen år tilbake gikk holdbarheten for egg ned fra tre måneder til fire uker. Årsaken er EU-tilpasning. Faktisk er det slik at om du snur eggene med ujevne mellomrom, kan de i noen tilfeller holde i ett år.

- Det er strenge EU-regler som har «ansvaret» for den korte holdbarheten som er «best før», men det er den eneste «best før»-merkingen som er absolutt – det vil si at butikkene må selge eggene innen 21 dager etter verping med en total holdbarhet på 28 dager, sier kommunikasjonssjef for ForMat-prosjektet, Anne Marie Schrøder til Side2. Årsaken til den strenge EU-regelen er at det i varmere strøk kan oppstå salmonella i egg. Det har aldri blitt funnet i Norge.

Er du i tvil, kan du ta «vanntesten». Legger du egget i et glass med vann og det flyter, bør du ikke spise det. Synker det, er det ferskt.

KJØTT: Hele kjøttstykker holder seg bedre enn oppstykket kjøtt. Nortura, som forsyner svært mye av norsk dagligvare endret mye av sin merking fra «siste forbruksdag¿ til «best før» i 2011 fordi vi ikke skal hive så mye spiselig mat.

- Når flere produkter merkes «best før», så innebærer det at forbrukeren i større grad selv må bruke sansene sine for å vurdere om produktet bør spises eller ei. Lukter kjøttet surt, er slimete eller har en unaturlig fargeforanding, ja først da skal du kaste det, heter det fra Nortura.

Kokker eller kjøttkjennere vil si at de sjelden bruker biffen før den er «grønn». Kjøtt blir nemlig mer mørt jo lenger det ligger. Grålig kjøtt bør du ikke spise.

Husk at behandlet kjøtt, som marinert kjøtt, holder seg lenger.

OST: - Når det gjelder ost og mugg, bør man kaste myke oster hvis de blir mugne, fordi muggsporene sprer seg, mens på faste oster holder det å skjære bort der muggen er, sier Anne Marie Schrøder.

- Har du en Norvegia i kjøleskapet som har gått ut på dato? Ser den like fin ut er det ingen grunn til bekymring. Ost vil utvikle smak og karakter når den modnes. Det er jo nettopp derfor mange av oss gjerne betaler litt ekstra for vellagret ost! Altså, osten er ikke for gammel etter stemplingsdatoen, den får bare en annen smak og karakter enn du forventer når du kjøper akkurat den typen ost., skriver Tine på sine nettsider.

KJØTTPÅLEGG: Holder en uke etter åpnet tilstand, eller som skrevet på pakken (servelat, kokt skinke) om det da ikke er salami og andre spekede eller saltede sorter som holder mye lenger.

BRØD: Er du opptatt av ferskt brød, få det skåret opp og legg det i fryseren. Er det mugg på brødet, skal det kastes.

YOGHURT OG RØMME, CREME FRAICHE OG ANNET: - Alt som er tilsatt kultur eller er syrnet holder seg lengre enn ferske produkter, sier seniorforsker Margrethe Helseth i Nofima til Side2. Er det ingen usmak på rømmen eller yoghurten, er det bare å bruke den.

SALAT OG GRØNNSAKER: Slapp salat og grønnsaker som gulrøtter, brokkoli og blomkål kommer seg fort i isvann og blir som nye. At de ikke lenger er «pene», betyr ikke at de ikke kan spises.

FERSK FISK: Fisk skal du legge kaldt så fort du har mulighet etter kjøp. Her bør du følge dato. Fersk fisk fra fiskedisken kan oppbevares i én til to dager i kjøleskap som holder 4 grader.

Og hvordan var det med fryseren?

Å skrive dato på varen når du legger dem i frysen, er en viktig måte å holde oversikten i fryseboksen på. For hvor mange ganger har det ikke dukket opp gamle varer som du ikke helt husker når du så sist?

En tommelfingerregel er at det er forskjell på fete og magre varer, uansett hva det er: Fete matvarer holder kortere enn magre.

Restemat/gryter - Maks tre måneder

Grønt og frukt - 10 til 12 måneder, husk at de fleste grønnsaker må forvelles før frysing.

Fete kjøttyper – 3 måneder, herunder farser og liknende. Magre typer kan holde opptil ett år.

Svinekjøtt - 6 måneder

Kylling - 8 til 10 måneder

Viltkjøtt - 8 til12 måneder

Mager fisk - 3 til 6 måneder

Fet fisk - 1 til 2 måneder

SE FLERE VARER PÅ MATOPPSKRIFT.NO

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken