Gå til sidens hovedinnhold

Beste kinobesøk på 20 år

Til tross for DVD-eksplosjonen: Norske kinofilmer bidrar til de beste besøkstallene siden 1983.

Bare fra 2002 har antall besøk økt med 1,5 millioner til 13,5 millioner kinobesøk i 2003, skriver bransjeorganisasjonen Film & Kino i en pressemelding.

- Nordmenn ser mer film enn før og spesielt har de i år sett norske filmer, sier direktør i Film & Kino, Lene Løken.

- Kinobesøket er tilbake på det nivå man hadde før video og nye fjernsynskanaler tok deler av markedet, og det til tross for at det nå omsettes mer video og DVD enn noen gang tidligere, påpeker hun.

Den samme organisasjonen foretar årlig en undersøkelse på hva slags medium nordmenn benytter når de konsumerer film. 54 prosent av alle filmer som leies ut over disk er nå i DVD-format. Hele 72 prosent av filmene som selges er DVD-utgaver, mens video-/VHS-andelen har sunket til 28 prosent.

- Tradisjonelt har de norske filmene hatt en meget lav markedsandel, på 90-tallet stort sett på under ti prosent. I år er besøket oppe på nordisk og europeisk nivå, med en markedsandel på i underkant av 20 prosent. Dermed er Norge i år ett av de få land i Europa som har hatt økning i besøket. Dette skyldes i tillegg til det gode norske besøket, også at det har vært investert i nybygg og opprustning av eksisterende kinoer de siste årene. Vi vet erfaringsmessig at investeringer i kinobygg, gir økt besøk, sier Løken i meldingen.

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua

Kommentarer til denne saken